Директорът на Александровска болница: Ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме

1
Нека не превръщаме болниците в морги
Нека не превръщаме болниците в морги

Д-р Асен  Меджидиев от софийската лекарска колегия заяви на брифинг в Министерски съвет, че благодари на хората, които спазват мерките и заради тях  България има най-добрите резултати в Европа.

Той разкри какви страшни гледки вижда в Европа благодарение на клиповете от Европа, които  пращат колегите му. "Те са покъртителни. Има млади хора, трупове, това сериозно ни разстройва", каза д-р Меджидиев. 

"Искам да се обърна към нашите сънародници, да спазват мерките, за да не се удавим накрая. Вчера София беше пълна с хора, а тук има най-много случаи и тя е основна отправна точка за заразата", добави той. 

"Разберете, че ние сме на предна линия и сме най-незащитени. Масово падат медицински специалисти. Започнем ли да ги губим, ще стане много тежко. Говоря особено за София, защото тук идват и по-тежките случаи от провинцията", каза д-р Меджидиев. 

"Разберете, че Господ е всеки ден с нас. Нека да опазим държавата си. Лекарите не са въздесъщи", завърши той.

"Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе своя син? Аз го видях със собствените си очи. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да Ви кажат, че има само 200 бройки. Когато тръгвате да подготвяте хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове, ако това се наложи, да знаете, че имате само 100 места. Ходейки хората по улиците, като че ли искат да ни препдадат, на нас лекарите, някаква Божия роля - ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим Ви за тази корона от тръни, не я искаме”.

Тези силни думи пък са на изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” проф. д-р Костадин Ангелов. Той също присъства на заседанието на националния оперативен щаб, за да предаде посланието на всички, които работят в болницата, към хората по улиците.

Ето и какъв е техният призив:

Днес е голям църковен празник. Честито на всички, които празнуват. Днес съм тук, защото, гледайки вчера какво се случва по софийските улици, притеснените лекари, сестри и санитари в болницата, настояха да се свържем с щаба и да кажем тяхното мнение на всички Вас.

Днес аз не съм тук като директор на Александровска болница, а като пратеник на лекарите и сестрите на нашата болница.

В дни на изпитание, каквито са днешните, всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни е учила, че църквата е помагала на българския народ в тези дни.

Какво обаче пише в библията? В библията пише, че има време за всяко нещо на Земята. Време за раждане и време за умиране. В библията още пише, че там, където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях, така че няма смисъл да търсим Бог в цървките. Бог и сега е тук, между нас. Можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас. Нека не поставяме на изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране.

Аз отправям една молба към всички български граждани. Молбата е на лекарите, сестрите и санитарите в Александровска болница.

Ако си останете в къщите, ние в 21 часа ще Ви ръкопляскаме. Направете го, нека не превръщаме болниците в морги. Ние сме притеснени, в нашите очи вече се вижда страх, страх, породен от разговорите, които водим ежедневно с нашите колеги в САЩ, западните държави, които показват много лоши картини.

Нека да запазим това, което досега постигнахме, като резултат, благодарение на навременните мерки на щаба и не си правим шега и илюзия с това, което предстои. Нека си останем по къщите и Бог ще бъде с нас.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари