Болниците у нас в трескава подготовка заради новия пик на КОВИД-19

0
До края на февруари се очаква новият пик на заразата
До края на февруари се очаква новият пик на заразата Снимка: Pixabay

COVID епидемията се разгаря с нова сила. Европа е на прага на трета вълна, а у нас до 3 седмици се задава нов пик, предупреди Националният оперативен щаб

Нивото на заболеваемост сега е 113 на 100 хил. души и тенденцията е за увеличаване на разпространението на вируса, алармира шефът на щаба - Венцислав Мутафчииски.

Заради очаквания натиск върху системата, бившите COVID звена трябва да са в готовност за 48 ч. да се преобразуват отново в такива. До края на февруари се очаква новият пик на заразата. Този път той ще дойде доста по-бързо в сравнение с кризата от ноември миналата година, обобщава bTV.

Тогава изходното ниво, регистрирано на 1 октомври, е било 35 заразени на 100 хил. души. Седем седмици по-късно – в края на ноември, е регистриран и пикът на вълната от 667 заразени на 100 хил. души население.

Сега обаче изходната ни позиция е три пъти по-висока в сравнение с предишната вълна – 113 на 100 хил. души. Затова очакваме и пикът в много по-кратки срокове.

Заболеваемост по области 

Заразата отново оцвети картата на България в различни цветове и то за кратък период от време. Преди десетина дни имахме само 3 области в червената зона – Кюстендил, Враца и Плевен.

През последната седмица обаче ситуацията се влоши и в червено светнаха още пет области – София, Пазарджик, Сливен, Хасково и Бургас. Там, заразените надхвърлят 120 на 100 хил. души. Най-сериозна е ситуацията в Кюстендил, където заболелите се покачиха до 245 на 100 хил. души.

В другия край на статистиката е Търговище. Там ситуацията е най-спокойна – заразените са седем пъти по-малко от „червения“ Кюстендил. Областта е една от осемте, оцветени в жълто – с най-малко инфектирани, под 60 на 100 хил. души. 

Какво се случва в Кюстендил? 

В Кюстендилско ситуацията е най-критична – за по-малко от седмица броят на заразените скача драстично. Затова в областната болница разкриват по спешност второ COVID отделение.

От там обясниха, че са регистрирали драстичното нарастване на случаите, а дневно се хоспитализират по 7-8 пациенти. Обясниха, че първата им структура се запълнила и в границите на половин ден разкрили ново отделение за инфектирани с коронавирус.

В двете COVID отделения са настанени общо 56 души.

София пак свети в „червено“

Подобна е ситуацията и в столичната Военномедицинската академия. Само в понеделник там са приети 13 души за един ден, до преди няколко дни толкова пациенти са хоспитализирани за цяла седмица. 

Експертите коментират, че цифрите показват „събуждане“. От Щаба отчитат  ръст на хоспитализираните в цялата страна. Заети са 32% от леглата за неусложнени пациенти и близо 40 на сто от интензивните легла.

Най-висок процент на заетост на интензивните легла се наблюдава в Силистра, София и Шумен.

Подготовката за новия пик

Затова, здравният министър проф. Костадин Ангелов предупреди – трябва да бъдем нащрек заради третата вълна в Европа. „Искам да бъдем готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас с тази сила, с каквато е в Европа! Виждате какво се случва в Португалия!“, каза още той.

А британският вариант на коронавируса, който върлува и у нас, само ще усложни ситуацията.

Властите призоваха стриктно да се спазват противоепидемичните мерки, особено на местата, които бяха отворени в началото на седмицата. „Това, че са разрешени фитнесите, това не ги прави безопасно място! Никога не съм твърдял, че са безопасни. Напротив, те са най-опасното място!“, каза проф. Мутафчийски.

На 13-о място сме в Европейския съюз по смъртност, свързана с COVID-19, като кривата по този показател отново е тръгнала нагоре.

Ваксинационният план 

По данни на Щаба вече са ваксинирани над 1400 учители, които попадат във втората фаза на  ваксинационния  план.

От началото на ваксинацията през декември до сега, близо 16 500 души са получили и двете дози на съответната ваксина. 

До броени дни очакваме и първата доставка от „АстраЗенека“. А още този месец ще започне и третата фаза от ваксинационния план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари