Димитър Стоянов: Време е да мислим без филията да замъглява националните ни интереси

1
Коментар по темата за инициативата "Три морета"
Коментар по темата за инициативата "Три морета"

Странни са атаките на редица сериозни и пишман анализатори, както на известни и малко известни журналисти към президентската институция относно участието ни в инициативата "Три морета".

"Триморието", както я наричат някои (в действително се прави опит за свързване с идеята на Йозеф Пилсутски за Велика Полша от първата половина на 20 в.) имало военен характер, насочена била инициативата срещу Русия от една страна, разделяла ЕС пригласят от друга страна. В действителност, ИТМ има социално-икономически характер и цели преодоляване различията в областите на транспорта, енергетиката и дигитализацията и то чрез регионална свързаност. Членове на тази инициатива са 12 страни членки на ЕС.

В инициативата няма нищо, което да се свързва с военен съюз. Не виждам антируски характер в желанието ни да се разшири газовото хранилище в Чирен или да се построи АМ "Черно море" или пък да се модернизира ЖП линията Варна-Русе! Няма нищо лошо в това да има магистрала от прибалтийските страни та чак до Солун.

Това е свързаност във всякакъв смисъл. Пак според анализаторите, ИТМ прокарвала чужди интереси свързани с доставка на втечнен газ. Странно е тяхното мълчание за това, че България се включи с 20% участие в изграждането на терминала в Алексанруполис за втечнен газ. ИТМ била срещу Русия, имала военен характер, играела хибридна роля тази инициатива. И една болница да построим у нас може така да се опише, че да и се придаде стратегически и антируски характер. Да повторя - в ИТМ няма военна компонента. Другата тиражирана хипотеза за анти-ЕС характер също не издържа.

Стратегически партньори са Германия и ЕК и САЩ. Още повече, че в ИТМ ще се влагат средства от ЕС, а съществува реална възможност някои проекти да се съфинансират и по ИТМ и със средства от ЕС. Лесно е България да излезе от всички инициативи и да се самоизолира. Това е възможно, но каква ще е ползата? По-добре е страната ни да използва всяка възможност за инвестиции във всяко едно отношение. А Дунавската стратегия и тя ли разделя севера от юга, и тя ли има анти някакъв характер?

Време е да забравим какво е искал някой идеолог в началото на 20 в., сега сме в 21-я. И да мислим без фобията или филията да замъгляват националните ни интереси.

Такъв интерес е просперираща България.

Димитър Стоянов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари