Димитър Рачев: Българската ябълка може да изчезне, заради ниските цени на стоката от Полша

4
Ние не правим бизнес, а се мъчим и много от овощарите унищожават насажденията си, сподели Димитър Рачев, член на УС на Съюза на дунавските овощари
Ние не правим бизнес, а се мъчим и много от овощарите унищожават насажденията си, сподели Димитър Рачев, член на УС на Съюза на дунавските овощари Снимка: Съюз на дунавските овощари

Ние не правим бизнес, а се мъчим и много от овощарите унищожават насажденията си, сподели Димитър Рачев, член на УС на Съюза на дунавските овощари

Русенските овощари се завърнаха след чудесно представяне и с реализирани сделки от Международното изложение за пресни продукти Fruit logistica в Берлин.

„Впечатлихме европейците със синя слива, череша и кайсия, производителите успяха да договорят износ на продукцията си, което е голям успех за нас“, разказа Димитър Рачев, член на УС на Съюза на дунавските овощари, цитиран от БРЯГ. "Вкусните ни плодове ще могат да опитат вече германци и италианци", уточни той.

Рачев обаче сподели, че проблемите пред овощарите у нас остават.

Дори и с приетия Плана за развитие и устойчивост пред тях стоят доста пречки. „Ние не правим бизнес, а се мъчим. Много от нас унищожават насажденията си, защото продукцията все по-трудно се реализира на пазара. Изкупната цена е ниска, а в същото време върви нерегламентиран внос от неевропейски държави. Както е тръгнало и българската ябълка може да изчезне, заради конкуренцията и евтините цени на стоката, която идва главно от Полша“, разкри Рачев.

Българските земеделски производители от Съюза на Дунавските овощари участваха от 8 до 10 февруари във водещото търговско изложение за пресни плодове и зеленчуци - FRUIT LOGISTICA 2023 в Берлин. Форумът събира над 3 300 изложители от цял свят, а през залите тази година са преминали повече от 80 000 търговски посетители в търсене на партньорства по цялата верига на индустрията с пресни продукти - от производителя до мястото на продажба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари