Димитър Луджев: Борисов си разчиства сметките

1
Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване
Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване Снимка: БГНЕС

Ревизия на сделките от масовата приватизация е трудно практически, юридически и физически да бъде направено.

Почти всички срокове на приватизационните сделки са изтекли, както и сроковете за наблюдение, за ревизия. Идеята за премахване на давността е сложна, тъй като повечето сделки са последвани от вторични продажби. Чисто законово вече не можеш да посегнеш върху придобивките на трето лице. Такъв е случаят с БТК, с "Кремиковци".

Това коментира пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година).

Отпадане на давността на сделките по време на масовата приватизация и търсене на наказателна отговорност от виновните. Такива промени в Конституцията и съпътстващите я закони подготвя да внесе в Народното събрание "Атака". От партията се надяват предложението им да бъде прието и от управляващите, и от останалите парламентарни групи.

Проф. Луджев очерта още причини защо е невъзможна ревизията на сделките: "80-83% от приватизираните активи са ликвидирани. Като прибавим и фалиралите дружества, фалиралите банки и други финансови структури. Тук трябва да се добави и абсолютната незаинтересованост на съдебната власт и на прокуратурата, преди всичко".

Проф. Луджев коментира и напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев: "Борисов си разчиства сметките. Опитва да сплаши единствения си сериозен опонент в политиката и единствената реална заплаха за бъдеще. Вероятно има и външнополитически елемент. Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари