Дерматолог от онкодиспансера в Русе участва в семинар за иновативно лечение

0
Българските дерматолози споделиха редица иновативни предложения при диагностика и лечение на онкологични заболявания
Българските дерматолози споделиха редица иновативни предложения при диагностика и лечение на онкологични заболявания Снимка: Dunavmost, архив

Български дерматолози с иновативни предложения при диагностика и лечение на онкологични заболявания

Български дерматолози споделиха редица иновативни предложения при диагностика и лечение на онкологични заболявания. Това се случи миналата седмица по време на Симпозиум на тема ,,Диагностика и възможности за лечение на пациенти с кожни неоплазми" в Правец. Част от срещата бе и д-р Мария Събева, дерматолог към Комплексния онкологичен център в Русе, информират от диспансера.

 Форумът бе организиран от БАДО-Българска Асоциация по дерматоонкология.Организацията на събитието бе отлична,а изнесените доклади на много високо ниво. Бяха разгледани теми, свързани с диагностиката и лечението на немаломните тумори-базо- и спиноцелуларни карциноми, диагностиката и лечението на рядко срещания Меркел-клетъчен карцином, а също и много интересни случаи на Сарком на Капоши и дерматофибросаркома протуберанс. Акцентът обаче бе своевременната диагностика и лечение на Малигнен меланом. Подчертано бе,че трябва да се изготви единен алгоритъм на поведение от първоначалния преглед до лечението при необходимост от такова. Сред иновативните предложения се открои необходимостта от ексцизионна биопсия и при дълбочина на тумора 0,8 мм-биопсия на сентинелен лимфен възел с помощта на гама сонда.

Сериозно внимание бе обърнато и на таргетната и имунотерапията при Малигнен Меланом и също на феномена псевдопрогресия. Друга много интересна тема бе тази за кожната токсичност при прилагане на таргетна и имунотерапия, а също и темата за паранеопластичните автоимунни булозни дерматози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари