Депутати се застъпиха за Цвети

0
Депутати от всички партии искат пенсия за "златното момиче"
Депутати от всички партии искат пенсия за "златното момиче"

Политическите партии в парламента рядко са на едно мнение по каквито и да е въпроси. Но гимнастичката Цветелина Стоянова се оказа обединител и на най-върли врагове в събранието.

Или по-скоро несправедливостта, както повечето нарекоха факта Цвети да остане без пенсия за заслуги - за разлика от останалите златни момичета, които ще получат по 1008 лв. доживот, след като спрат да се занимават със спорт. Понеже Цвети не можа да участва на олимпиадата в Рио и не донесе медал, тя няма да има право на парите. В парламента обаче не са съгласни с ощетяването на гимнастичката, показала анкета на "България Днес".

"Разбира се, че Цвети Стоянова заслужава тази пенсия! Това, че не е донесла с останалите момичета медал заради здравословното си състояние, не означава нищо. Че нали има същите заслуги като останалите отборът да е на такова високо ниво", възмути се зам.-шефката на ГЕРБ Цвета Караянчева. Подкрепи я и вицето на Корнелия Нинова в БСП Ангел Найденов.

"Факт е, че според наредбата действително само носителите на медали от такава величина имат право на пожизнената пенсия. Но ако говорим за морал, макар да не е донесла медал, трябва да я получи, тъй като реално целият й живот е бил подчинен на развитието на този спорт за България", разясни зам.-шефът на БСП.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров дори направи предложение парите за Цвети да се "прекарат" през парламента. "Мисля, че и ние тук може да издействаме подобна пенсия, нека само някой от управляващото мнозинство го предложи, ние веднага бихме подкрепили. Не мисля, че е проблем и поправка в основната наредба, Цвети заслужава", поясни Сидеров. Колегата му от Патриотичния фронт и бивш многократен шампион на България по таекуондо Слави Бинев също настоя кабинетът да намери начин да отпусне парите за златното момиче. Поясни обаче, че подобна инициатива трябва да се направи със съгласието на семейството.

"Да, въпреки наредбата според мен е морално тя да получи тази пенсия, но аз лично винаги съм бил за спазване на законите, а и подобна мярка би се превърнала в прецедент. Затова нека се намери друг повод от страна на кабинета да се дадат парите на Цвети, тя заслужава. Това е състезател, който не е отишъл на олимпиада заради преживян инцидент вследствие на тежка трагедия не по своя вина. А и ако кабинетът намери начин да уважи труда на Цвети, нека първо се питат близките, за да не го приемат като подаяние", смята Бинев. На различно мнение се оказа лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Не обичам прецедентите, не бива да ги има", обяви Кънев, като не коментира морално ли е или не държавата да ощетява Цветелина без нейна вина.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари