Деница Сачева: Намалява броят на регистрираните безработни

0
За втори пореден ден този четвъртък има по-нисък брой регистрирани безработни
За втори пореден ден този четвъртък има по-нисък брой регистрирани безработни Снимка: БГНЕС

За втори пореден ден този четвъртък има по-нисък брой регистрирани безработни.

Общо са 4670, като 3385 са декларирали, че са загубили работа в резултат на кризата. 502 души са започнали работа в четвъртък въпреки кризата. Тези данни изнесе социалният министър Деница Сачева на съвместен брифинг с колегата си от министерство на културата Боил Банов за мерките в подкрепа на свободните артисти, засегнати от кризата.

1553 заявления са подадени този четвъртък по програма „60/40“ за 22 015 служители и работници, като част от тях са от творчески индустрии, съобщи Сачева.

Около 1200 души ще обхване мярката за свободните артисти, засегнати от кризата с коронавируса, обяви социалният министър и допълни, че „голямо предизвикателство беше да сглобим тази програма“.

За всички свободни артисти за времето на извънредното положение от 2 месеца и още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките, съобщи министърът на културата Боил Банов. За да се възползват от тази мярка артистите трябва да са получавали под 1000 лева на месец през 2019 г.

„Не случайно сме се спрели на работна заплата, защото това не е социална помощ, а подкрепа за хората, които сега не могат да работят по обективни причини“, каза Сачева.

„Около 2 700 000 ще ни струва това. Ще работим заедно с колегите от фонд „Култура“ за документация   та и за регламента, по който ще бъдат разпределени тези средства. По Програмата за заетостта ще продължим програма „Мелпомена“ на стойност 2 милиона лева, която обхваща 230 места в общинските и държавни театри, в театралните, музикалните и продуцентските къщи“, обясни социалният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари