Делян Добрев: Купуваме газ на най-високите цени заради посредници

0
В същото време се молим зимата да е по топла, заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ
В същото време се молим зимата да е по топла, заяви бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Снимка: БГНЕС

В момента България купува газ на възможно най-високата цена

Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Според него не е ясно кои са посредниците при сделките с газ. Доставките на газ, които са договорени, няма да бъдат достатъчни до края на годината, каза още Делян Добрев:

"Като изключим азерския газ, всичко друго е с посредници, а България купува газ на възможно най-високата цена. Цени най-близки до спот пазара, които са най-високите в ЕС. Останалите държави от Евросъюза купуват газ по дългосрочни договори, които са много по изгодни. До година оставаме само с 1/3 от необходимото ни количество, които са по дългосрочния договор с Азербайджан, за другите 2/3 нямаме договори. Дори договорените количества от спотовия пазар са недостатъчни до края на годината. Изпадаме в ситуация в която да се молим времето да е топло. Със съжаление казвам, че управляващите ни докараха до там, да се надяват на достатъчно фирми да фалират, за да има достатъчно газ."

Делян Добрев повтори тезата си от седмицата, че „Булгаргаз“ е в технически фалит, компанията има над 400 милиона лева задължения.

В последния месец от управлението на ГЕРБ цената на газта беше 30 лв., към днешна дата е 300 лева. Такова сравнение направи още бившия енергиен министър. Той уточни, че ако трябва да направим разграничение, какъв принос за тази цена имат геополитически фактори и какъв посредниците, които препродават в момента, то 2/3 е по вина на въшнополитическата ситуация и 1/3 на факта, че правителството на Кирил Петков купува енергоресурса през трети фирми. „С други думи, каза Добрев, цената можеше да е 200 лв, вместо 300”. Относно предстоящите извънредни парламентарни избори през есента, депутатът от ГЕРБ изрази надежда, че хората ще гласуват с разум:

Цялото интервю може да чуете в звуков файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари