Дафиновият лист е универсално лекарство

0
Малките листенца са силен стимулатор на апетита
Малките листенца са силен стимулатор на апетита

Предпазва от диабет тип 2

Дафиновият лист регулира гликемията, нивото на холестерола и на триглицеридите.

Подобрява храносмилането

Малките листенца са силен стимулатор на апетита. Под тяхно въздействие се усилва производството на стомашни сокове. При раздразнен стомах се пият 2-3 чаши отвара от дафинов лист на ден между храненията.

Преборва грипа, хремата и бронхита

Лавровите листа съдържат ароматно масло с антивирусни и антисептични свойства. Някои от ароматните съставки втечняват слузта и улесняват изхвърлянето й от организма. Освен под формата на отвара, дафиновият лист може да се използва за гаргара.

Действа против депресия и умора

Влиянието на дафиновия лист върху нервната система е доказано, но все още е под въпрос за коя нейна част е по-ефикасен - централната или периферната. Независимо от това, три чаши отвара дневно възстановяват тонуса и подобряват настроението.

Успокоява невралгиите

Зъболекарите са много доволни от действието на ароматното лаврово масло - 2-3 капки от него, смесени с растително масло, се втриват във венеца и болката в зъбния нерв утихва.

Облекчава ревматичните болки

Дафиновият лист има противовъзпалителни и обезболяващи свойства при болки в ставите и мускулите, при навяхвания. Още през XVI век италианският лекар Фиораванти се причул със своя противоревматичен балсам, състоящ се от 2-3 капки ароматно масло от дафинов лист, смесени с 1 кафява лъжичка зехтин. Прилага се с втриване локално върху болезненото място.

Помага при гъбички и дерматози

Антисептичните свойства на дафиновия лист са използвани още преди 3000 години от сирийците в техния прочут сапун алепо, съставен от екстракт от растението и зехтин. Употребата му е добра подготовка на кожата за провеждане на лечение при акне или екзема.

Как да го разпознаем?

Ако искате сами да си наберете дафинови листа, изберете такива, които са матови, а не лъскави, и зелени, а не леко розови.

Как да го сушим?

Разпръснете листата върху хартия и ги оставете в проветриво помещение, на температура, ненадвишаваща 21 градуса. В продължение на десетина дни листата не бива да бъдат огрявани от пряка слънчева светлина.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари