Д-р Цветан Райчинов: Чувствам се идеално след ваксинирането!

0
Както и да го погледне човек – разболяването от коронавируса и преболедуването му са много по-страшни от поставянето на ваксината, заяви първият ваксиниран срещу Ковид-19 в Русе
Както и да го погледне човек – разболяването от коронавируса и преболедуването му са много по-страшни от поставянето на ваксината, заяви първият ваксиниран срещу Ковид-19 в Русе Снимка: архив

Както и да го погледне човек – разболяването от коронавируса и преболедуването му са много по-страшни от поставянето на ваксината, заяви първият ваксиниран срещу Ковид-19 в Русе

Председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов е първият медик в област Русе, който се ваксинира срещу коронавируса. Ваксината беше поставена в понеделник в Университетска болница „Медика Русе“. В интервю за Mediafax д-р Райчинов споделя как се чувства след поставянето на ваксината.

Д-р Райчинов, Вие сте първият лекар в област Русе, който се ваксинира. Как се чувствате след поставянето на ваксината?

Чувствам се идеално. Поставиха ми ваксината вчера следобед към 15:30 часа. Няма поне до този момент никакви странични ефекти – нито болка, нито втрисане или нещо друго, каквото и да било, което да е различно от нормалното ми състояние. Не чувствам нищо необикновено след ваксинация и чакам втората доза. Хората не трябва да се страхуват. Както и да го погледне човек – разболяването от коронавируса и преболедуването му са много по-страшни от поставянето на ваксината. След ваксинирането няма нищо, което да ме притеснява вече почти 24 часа. Няма и нещо, което да притеснява населението. Много по-страшна е борбата с вируса. Истината е, че след вчера започнаха да ми се обаждат мои колеги, които ме питат кога ще бъдат и те ваксинирани. Надявам се това да бъде един добър пример за всички.

Защо е важно да се ваксинират всички, които могат да го направят?

Изборът, който трябва да направи човек, е елементарен, а именно – как иска да живее – в постоянен страх дали ще се разболее, дали няма да изкара коронавируса тежко, дали няма да се стигне и до фатален край, или без страх. Дали ще може да се среща с близки, приятели, роднини спокойно или във всеки да вижда потенциална опасност. И трето, дали ще може да работи нормално и да запази работното си място, да си гледа семейството. Това са изборите, които трябва да направи всеки един от нас – дали иска да живее нормално или иска да живее под непрестанен страх и ужас.

Много хора са скептично настроени и вярват във всякакви конспиративни теории за коронавируса и за ваксините. Как можем да ги убедим, че ваксинацията е това, от което се нуждаем?

Това е лошото. Има твърде много информация навсякъде, която няма нищо общо с истината. Като например какво би могла да отключи ваксината с приложението си – като онкозаболявания, имунни заболявания и така нататък. Никой не знае какво може да отключи вирусът и какво не. Редица инфекциозни заболявания отключват наистина други потенциални заболявания в човека. Например автоимунни заболявания се появяват обикновено след тежка инфекция, без значение от какъв характер е вирусът. Това важи и за коронавируса. Не се знае какво би могъл да отключи той.

Други теории, които се обсъждат, са свързани с ваксините. Например колко по-добра е руската ваксина „Спутник V“ от другите – „Пфайзер“, „Модерна“ и така нататък, които уж се появили много бързо, а всъщност „Спутник V“ излезе няколко месеца преди тези ваксини. Ето такива неща се обсъждат навсякъде около нас, в които не виждам някаква логика – нито медицинска, нито друга. Те са израз на страховете на хората.

Колкото повече хора се ваксинират – такива, които мислят достатъчно рационално, толкова повече ще започнат да се замислят и останалите да го направят. Мисля, че това е начинът да се убеди населението, че няма нищо страшно и опасно, което да се случи, а напротив – ще се върнем постепенно към нормалния си живот. Кой не иска да излезе на едно кафе, да се срещне с приятели, да си посрещне нормално празниците, да се разходи, без да се притеснява колко хора ще минат покрай него?

Тези хора все пак не са лишени от логика и рано или късно ще разберат, че това е пътят, а ваксината все пак дава възможност на науката да разполага с достатъчно време да разработи ефективно лекарство срещу вируса. Този вирус не е първият, няма да бъде и последният.

В ситуация като тази медиците са тези, на които обществото се доверява. Смятате ли, че лекарите, които се ваксинират, дават един добър пример на останалите?

Разбира се, че е така. Медицинските служители и изобщо работещите в здравеопазването са най-важната част от обществото. Не го казвам, защото аз съм такъв, а защото е факт. Видя се в един момент, че колкото и да са развити икономиката, държавата и политиката без медицинските структури и работници няма как нещо да просъществува безопасно и сигурно. Така че и в това отношение, мисля, че медиците трябва да са за пример. Ако те самите се ваксинират, значи вярват, че това не е опасно и другите също трябва да последват примера им. При мен това беше и водещият мотив, за да се ваксинирам първи – да се види, че след като лекарите се подлагат на такава стъпка, значи е безопасна. Няма лекар, който да поведе хората към нещо опасно или рисково.

Смятате ли, че ваксините ще сложат край на пандемията от коронавирус през 2021 година и ще се върнем към нормалния си начин на живот?

Това няма как да бъде предвидено от никого в тази ситуация. Шансът да се случи е голям, стига да има достатъчно ваксини и да се окажат достатъчно ефикасни, защото към този момент няма как някой да каже дали те ще успеят да сложат край на пандемията. Но най-вече е важно да има достатъчно ваксини, за да се покрият тези прагове, които всички очакваме – поне 70% от населението да е ваксинирано – да няма просто кого да атакува вирусът. А кога точно ще стане няма как да кажем. Зависи много от производителите и организацията в отделните страни. Фактори, които към момента, няма как да се предскажат. Важно е това да не става в отделни части, а едновременно в целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари