Д-р Иван Маджаров: Трагедията е, че този вирус се разпространява от здрави хора

0
Очаквам по Великден да започнат да пристигат хора с дихателна недостатъчност
Очаквам по Великден да започнат да пристигат хора с дихателна недостатъчност

"По света плаща държавният бюджет, а не здравните фондове. Частните болници също са част от здравната система - те имат ресурс и трябва да бъдат включени в борбата с COVID-19", казва шефът на Българския лекарски съюз в интервю пред 24 часа.

Ето какво още сподели д-р Иван Маджаров

"Безсмислена е саможертвата на медик, който е оставен в условията на инфекция да работи без лични предпазни средства. Надявам се новият шеф на НЗОК проф. Петко Салчев да внесе спокойствие между касата, съсловните организации и министерството. По Великден рязко ще започнат да идват възрастни хора с дихателна недостатъчност, които ще се нуждаят от лечение в интензивни отделения".

- Д-р Маджаров, Българският лекарски съюз изпрати няколко писма до премиера и до здравния министър, в които изрази притеснения в две посоки. От една страна, за пълното обезпечаване на всички медицински лица с лични предпазни средства, а от друга - с настояване държавата да предвиди бюджет, с който да бъдат поети всички разходи по борбата с епидемията от новия коронавирус, включително труда на лекарите и сестрите. Как оценявате предприетите мерки?

- Много важно сега за болниците е да бъдат подсигурени както с нужната апаратура и предпазни облекла, така и финансово. В условия на борба с разпространение на епидемия държавата трябва да подсигури всички медицински екипи – от общопрактикуващите лекари до спешните и болнични екипи с необходимите лични предпазни средства, за да предпазим тези, които ще се борят на предния фронт с инфекцията. Ако трябва да ги подредя според сегашната ситуация, те трябва да бъдат разпределяни по следния начин – първо болници, в които има открит вирус и са под карантина, след това в спешната медицинска помощ, личните лекари и останалите лечебни заведения.

След това са търговската мрежа и останалите институции, защото хората в тях в един момент могат да се окажат под карантина и да не са на предния фронт, докато медицинските екипи няма как да избягат от това. Затова използвам случая да кажа, че колегите от белодробната болница в София бяха в пълното си право да изразят недоволството си от липсата на маски и предпазни костюми. Сигурен съм, че никой медик няма да напусне работното си място, но съм и убеден, че е безсмислена саможертвата на медик, който е оставен в условията на инфекция да работи без лични предпазни средства. Той де факто ще излезе от строя още в първите няколко дни.

А относно заплащането - за първи път се сблъскваме с очакването за такава мащабна епидемия, но сме длъжни да я очакваме, защото виждаме какво се случва в Италия и останалите европейски държави и в такава ситуация не може да се разчита всички дейности да бъдат заплатени от здравната каса. Справянето с бедствия и финансирането на противоепидемиологични мерки е ангажимент на държавния бюджет.

- Това означава ли, че лекарският съюз няма да се съгласи да бъде създадена нова клинична пътека за лечение на COVID-19, за каквато спомена и премиерът Бойко Борисов?

Лекарският съюз ще преговаря, но каква ще е тази пътека за коронавирус? Виждаме в Италия за какво става въпрос - болните лежат със седмици и месеци. Здравноосигурителният модел с клиничните пътеки е за клиничната медицина в спокойно време.

Епидемията е част от общественото здраве. То, както психиатричната помощ, пожарната, МВР и армията са част от задълженията на държавата. Никой не бива да смесва двете неща. 

Становището на лекарския съюз е, че държавата е финансово стабилна, има достатъчно средства, за да се справим с епидемията и не бива тази ситуация да нарушава драстично икономическото състояние на страната и да води до унищожение на вече изградени системи, каквато е здравноосигурителната с всички свои недостатъци.

Епидемия не се овладява с клинична пътека, а по друг начин, и тук разходите са централизирани към всички лечебни заведения и общопрактикуващи лекари. Затова сме изпратили писмо до здравното министерство и министър-председателя, с което настояваме, че държавният бюджет трябва да компенсира загубите на лечебните заведения, защото в противен случай те ще бъдат поставени пред фалит. Следващия месец лекари, сестри, санитари няма да могат да вземат заплати. В целия свят се борят през централния бюджет с епидемията, не се използват здравноосигурителни, частни или други застрахователни фондове.

- Има ли мерки, които държавата все още не е предприела според вас?

- Първото нещо, което трябва да направи държавата, е да реорганизира както финансови средства, така и материални активи, също и лекарства, консумативи, храна и всички неща, които са необходими на населението, и да канализира тяхното разпределение през съответните структури. През РЗИ например да се канализира разпределението на лични предпазни средства, лекарства и дезинфектанти. Това е криза.

Трагедията е, че този вирус, за разлика от другите, се разпространява от здрави хора.

Например тези от нас до 50 г., които е много вероятно да изкарат вируса на крак или изобщо да не разберат, че са болни, всъщност са силата на вируса. Затова и разпространението е различно, за разлика от другия грип, който също е много заразен, но се предава от болни хора - кихащи и кашлящи.

Виждаме че кривата във всички други държави се движи по един и същи начин - върви равно и рязко се покачва в момента, в който тези здрави млади хора срещнат податливите възрастни над 50 години, заболеваемостта, както и смъртността рязко скача нагоре.

Този вирус има и още една тънкост - че е с характеристиките на дихателна инфекция, но разпространението му е по два начина  - въздушно капков път и като на чревна инфекция - чрез мръсни ръце.

Аз лично очаквам, ако не се въведе строга карантина и за Великден се съберат хора от различни поколения, да започнат да пристигат възрастни хора с дихателна недостатъчност, които ще трябва да бъдат не карантинирани, а лекувани в интензивни отделения.

В тази връзка е и проблемът с наличните апарати за обдишване, която е необходима за лечението на болните с усложнено състояние. Да не забравяме, че в България има не само държавни болници, но и много добре оборудвани със съвременна апаратура и легла частни болници, които са готови да се включат в борбата с коронавируса. Получихме писмо в лекарския съюз от група частни болници, които изразяват безрезервнa подкрепа и готовност да се включат със своите интензивни отделения.

Частните болници имат ресурс и също трябва да бъдат включени в борбата с коронавируса.

Те също трябва да бъдат подсигурени с необходимите средства за да не се стоварва цялата тежест само върху държавните болници. В момента разполагаме с много болници, които могат да се окажат всъщност предимство в една такава епидемия. Например фирма за неотложна помощ също е поискала безвъзмезно да помога, защото имат защитни екипи, линейки, готови са да транспортират пациенти, но тяхното желание остана глас в пустиня. Това е обществен ресурс, той е на хората в България. Ако някой си мисли, че няма да плати на българските лекари, които работят в държавни болници, жестоко се лъже. Това означава да унищожиш държавните болници. Държавата трябва да каже как ще се заплати труда на лекарите сега, преди да е станало късно. Не може да оставим обезверени екипи да се борят с епидемията в болницата.

Не трябва да се пренебрегват и общопрактикуващите лекари, които са основата, върху която седи цялата система. Те също трябва да бъдат включени в централизираното доставяне най-малкото на лични предпазни средства.

- Създадохте кризисен щаб и към лекарския съюз. Каква ще е функцията му?

- Ще събираме информация от колегите от цялата страна по отношение на снабдяване и начин, по който работят. Ще следим и дали се изпълняват указанията на националния шаб, защото на места държавните служители не го правят. В някои регионални здравни инспекции карат наши колеги общопрактикуващи лекари да ходят да взимат проби от карантинно болни, което е абсолютно забранено. Ролята ни е да получаваме такива сигнали и да ги предаваме на Националния оперативен щаб. 

- Как ще се отрази протестът на медицинските сестри от миналата седмица на сегашната ситуация според вас? Съсловната организация подкрепи исканията им, но не и действията им.

- В условията на увеличаващи се случаи на заразени с COVID - 19 и нуждата от навременна реакция на лекари и сестри искам да кажа, че исканията за покачване на заплатите в сектор здравеопазване са абсолютно основателни. Това важи както за лекарите, така и за медицинските сестри.

Достигането на средноевропейските нива на заплащане е важно, за да спрем изтичането на кадри. Смятам, че се стремим да постигнем  това с всяка следваща година, като работим с институциите да ги убедим, че трябва да заделят повече средства в здравеопазването и това не е разхищение, а инвестиция.

Не тези момичета, които протестират, но други хора казват, че трябва да се върнем към бюджетното финансиране на здравеопазването и чуваме това и през техните искания.

На тях ще дам пример с една система, която единствена остана на бюджетно финансиране днес - психиатриите. Какво виждаме там - ниски заплати, дори по-ниски, от болницата, която е най-зле и работи по НЗОК. Изключително лоши са условията там, никакви пари за ремонт и ново оборудване.

Да въведеш бюджетно финансиране в здравеопазването, което означава на всички да дадеш равни заплати по места, болници и региони, означава да се върне и задължителното райониране за лечение, а така някои болници ще работят много и ще получават същите пари като другите, които работят малко.

Сегашната система не е лоша. Въвеждаме я от 20 г., а това е малко време. Други държави, които имат много по-стара традиция по отношение на здравното осигуряване, са го въвеждали много по-дълги години. Те също имат проблеми и продължават да правят реформи. Затова мога да кажа, че ние сме още в младостта на нашата здравноосигурителна система. Ние трябва да работим, за да я надграждаме, да премахнем недостатъците, а не да я разрушим. Да направим така, че всички, които са болни, да получат лечение, а тези, които са здрави, да не бъдат принуждавани да влизат в болница, за да може лечебното заведение финансово да издържи.

Това искаме да кажем от БЛС, а не да се разграничим от исканията за по-високи заплати на колегите медицински сестри. Не отричаме, че има проблеми, но заявяването на искания извън законоустановения начин, който е например да спечелиш избори в парламента или да успееш да убедиш съсловната си организация в правотата си и тя да преговаря, е малко изнасилване на цялото общество. Де факто опираш до стената тези, които са отсреща, и те не могат адекватно да реагират. Ние не бяхме разбрани правилно.

А за отлива и напускането на сестри и лекари, ако трябва да бъдем честни, не е виновна здравноосигурителната система. Виновно за това е отварянето на границите и влизането ни в ЕС като най-бедната държава и поради това се превърнахме в донор на специалисти, не само за лекари и сестри, но и инженери и още много други професии. 

Представете си, че бяхме останали със старата система на здравеопазане, където заплатите бяха равни и никой нямаше възможност да получава повече, независимо от положения труд. Тогава нямаше недостиг на лекари и медицински сестри,но причината е в затворената система.

- Вчера депутатите избраха проф. Петко Салчев за нов шеф на здравната каса. Познавате ли го и какви ще са очакванията ви от него?

- Проф. Салчев го познава всеки, който се занимава с обществено здраве и здравеопазване, защото е заемал много постове. Той е личност с много научна дейност и научни постижения. Надявам се той да бъде човекът, който ще внесе спокойствие в отношенията между НЗОК, съсловните организации и здравното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари