Проф. Радка Аргирова: Практически COVID-19 не мутира

0
Това е изключително важно за създаването на ваксина
Това е изключително важно за създаването на ваксина Снимка: Зина Соколова

"Коварното на коронавируса е, че мълчи, но не забравя. Крие се дни наред и на 8-9-10 ден се появява, след това при пациенти в болница има голяма разлика в картината на пневмонията за 24 часа."

Това поясни вирусологията у нас проф. Радка Аргирова по БНТ.

"Заразата става най-много от ръцете, чрез които я пренасяме през лигавиците - в устата, носа, очите. Затова здравите хора даже е по-добре да не носят маски, а да спазват дистанция 1-2 метра. Иначе на човек му се размести маската, пипне да си я оправи и пренася вируса", стана ясно от думите на проф. Аргирова.

Като много добра новина проф. Аргирова определи факта, че COVID-19 практически не мутира - от 104 изолата от пациенти сходството е 99,6 на сто. Това е изключително важно за създаването на ваксина и изграждането на антитела, допълни тя.

"Нека се готвят военните", каза проф. Аргирова по повод тренировъчното превръщане на столичната зала "Арена Армеец" в полева болница. "Мисля, че до такъв сценарий няма да се стигне", успокои експертът.

"Лекарствата на хининова основа при лечението на болни с коронавирус са по-ефективни от медикаментите срещу ХИВ. COVID-19 създава бързо среда за бактериална инфекция и трябва да се комбинира с антибиотик", обясни проф. Аргирова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари