Д-р Хасан Адемов: ДПС има по-добри предложения за пенсиите

0
Не искам Народното събрание да бъде гумен печат на Министерски съвет
Не искам Народното събрание да бъде гумен печат на Министерски съвет

Не искам Народното събрание да бъде гумен печат на Министерски съвет

Изказване по макрорамката на предложения проект за изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване направи по време на дебатите в пленарна зала зам.-председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов, бивш социален министър.

Ще се постарая да ви дам информация какво се е случило през последните 12-13 години по отношение на макрорамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване. През 2009 година дефицитът в бюджета на ДОО, тоест трансферът от държавния бюджет към бюджета, е 1,5 млрд. лв. Сега дефицитът или трансферът към бюджета на ДОО е 8,3 млрд. лв., което означава, че нарастването е близо 8 пъти, съобщи социалният експерт на Движението.

Близо 8 пъти нараства дефицитът на бюджета на Държавното обществено осигуряване. С други думи 8 пъти се засилва зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. Натискът върху публичните финанси е увеличен 8 пъти, обясни д-р Адемов. И даде още информация на фона на осемкратното увеличаване на дефицита.

Средният размер на пенсиите през 2009 година е бил 288 лв. В началото на тази година е 573 лв., като се очаква след мерките, които са предложени в този проект да стане малко над 600 лв. Тоест увеличението на средния размер е два пъти. Тогава какво трябва да мислим по отношение на тази система? Вероятно вие ще кажете: ама чакайте, тези неща са се случили по време на други управления. Само че това, което се предлага в момента, по никакъв начин не променя диспропорциите в пенсионната система, нещо повече - увеличава ги, категоричен бе д-р Хасан Адемов.

Ето какво още каза д-р Хасан Адемов по време на дебатите по бюджета на Държавното обществено осигуряване:

Защо казвам всичко това? Защото основният извод, който може да се направи, е че се увеличават освен диспропорциите и неравенствата.

В мотивите към предложения законопроект твърдите, че във възрастовия сегмент над 65 години 49,5% от пенсионерите са застрашени от риск от бедност и социално изключване.

Какво означава това? Означава, че трябва да има мерки спрямо тази категория. Само че мерките, които предлагате, по-никакъв начин не подобряват, тъкмо обратното - влошават тези диспропорции.

Затова казваме: Ние от Движението за права и свободи ще подкрепим увеличението на пенсиите, защото без каквито и да било уговорки пенсионерите са част от уязвимите групи и при тези кризи, които наблюдаваме в момента няма как да не пристъпим към такива мерки.

Друг е въпросът обаче за методологията, която се предлага за това увеличение. Затова ние ще направим предложения, които ще допринесат за подобряване на мерките.

Няколко думи за дискусията, която се разрази в последната седмица, че депутатите от опозицията едва ли не блокирали приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Уважаеми колеги,

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване заедно с останалите бюджети е внесен на 8 юни. Днес сме 28 юни, тоест - днес сме 20-ия ден от внасянето на бюджета. Предната бюджетна процедура бе завършена за 21 дни.

Ако приемем, че днес ще финализираме бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК, значи въпреки късното внасяне на бюджетните закони народното представителство се справя с тази материя и пенсионерите, ако бъде приет вариантът на Министерски съвет, ще получат увеличението на пенсиите си още с юлските. Тоест - всички приказки, че народните представители блокирали приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване са категорично несъстоятелни.

Затова моля ви, да бъдете малко по-внимателни в изказа си, да бъдете по обрани. Уважаеми г-н министър, това се отнася и за Вас, защото народните представители спазват процедурите.

Вероятно ще кажете: Вие гласувахте против намаляването на срока за предложения от 7 на 3 дни. Какво искате? Да приемем бюджет в рамките на една седмица или на 10 дни?

Искате да претрупаме бюджета или искате да има задълбочена дискусия? Очевидно е, че не искате да има предложения в бюджета, а да се приеме това, което предлага от Министерски съвет.

Но аз не съм съгласен Народното събрание да бъде гумен печат на предложенията на Министерски съвет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари