ЧДР на "Пипи Дългото Чорапче"

3
Писателката създава историята през 1941 г., докато гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин
Писателката създава историята през 1941 г., докато гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин

"Пипи Дългото Чорапче" излиза за първи път от печат на 7 септември 1945 г.. Това е първата книга на Астрид Линдгрен

Писателката създава историята през 1941 г., докато гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин. Детето само дава името на героинята - Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългия Чорап. Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае.

Пипи е дъщеря на морския капитан Ефраим Дългия чорап, от когото е наследила огромната си сила. Баща ѝ пада в морето по време на буря и морето го отнася до остров Корекоредут в южните морета, където става „дебел бял вожд”. Той се връща в Швеция, за да отведе дъщеря си на острова, но Пипи отказва, тъй като е привързана към дома си и новите си приятели, уточнява Petel.bg.

През 1944 г. Астрид Линдген изпраща ръкописа на издателство „Бониер”, но те го отхвърлят. Издателство „Рабен & Сьогрен” обаче го приемат и през 1945 г. излиза първата книга - „Пипи Дългото чорапче”.

През 1946 г. е издадена втората книга - „Пипи се качва на борда”, а през 1948 г. - „Пипи в Южните морета”. В периода 1969-1975 г. излизат още шест книги, а последните две книги за Пипи са публикувани в 1979 и 2000 г. Те обаче никога не постигат популярността на първата книга.

Книгите за Пипи са преведени на 70 езика. От тях са продадени повече от 60 милиона екземпляра. Общо от произведенията на Линдгрен са купени над 150 милиона бройки, като много от тях са именно историите на Пипи Дългото чорапче. Шведският в. „Дагенс нюхете“ в края на 2014 г. определя разказите за Пипи като едно от най-важните културни събития на страната за последните 150 години, които са повлияли на обществото. Това показват резултатите от гласуване на читателите на изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари