Заличителите и децата

57
Поевтиняваме неудържимо. Дали да не дадем на китайците да стопанисват Историята ни, пише журналистът Кеворк Кеворкян
Поевтиняваме неудържимо. Дали да не дадем на китайците да стопанисват Историята ни, пише журналистът Кеворк Кеворкян Снимка: Кеворк Кеворкян / Facebook

Поевтиняваме неудържимо. Дали да не дадем на китайците да стопанисват Историята ни, пише журналистът Кеворк Кеворкян

На Трети март, в централната новинарска емисия на Би Ти Ви ни представиха репортаж, озаглавен „Празникът през очите на децата“. Юксел го анонсирана така: „За емоциите на най-малките и за уроците по история, които им преподават по-възрастните в днешния ден“.

Хубаво. Бяхме спокойни, какво можехме да очакваме – най-вероятно обичайните детски наивни интерпретации, които винаги ни развеселяват.

Но не и лъжи, които те са попили неизвестно как.

Децата трябваше да отговорят на въпроса: „Защо е важен Трети март?“

Ето два от отговорите.

Александър, 10 годишен: „Защото сме се освободили от турско иго“. Браво на момчето - отговорът му прозвуча направо сензационно, до там сме я докарали.

Понеже никой от официалните лица, които днес ни освобождават от нормален Живот и особено усърдно ни освобождават от Историята ни, не спомена от какво/кого сме се освободили преди 145 години.

Работата е ясна, наближава времето, когато Заличителите ще ни казват, че на тази дата честваме освобождението си от руско иго.

От речника им отдавна изчезна думата „робство“ – „иго“ е далеч по-неутрална, размита дума. Самото робство също е добре препрано – беше прекарано през неясната и всъщност много обидна представа за някакво съжителство, мирно и кротко, на поробени и поробители.

Подобно тълкуване, извън всичко друго, силно принизяваше и дейността на националните ни герои – и даваше възможност на Заличителите да се гаврят с делото дори на Апостола. Това си беше направо едно Баташко клане над Историята – но ние се примирихме и с това.

Самото Баташко клане, едно от най- дивите изстъпления в човешката история, също бе унизено от една безпорядъчна дискусия. Това се случи преди точно 17 години – една българка, Мартина Балева, в съучастие с Улф Брунбауер, професор от Института за Източна Европа на Берлинския университет, бяха авторите на един проект, който трябвало да докаже – според най-върлите им тукашни опоненти - че Баташкото клане е мит, жертвите са преувеличени, турското робство е мнимо и, в крайна сметка, българите подклаждат самочувствието си с подобни измислици.

Проектът получи съкрушителен отпор навремето - до степен, че не беше разчетен достатъчно внимателно. Тъй или иначе, трябваше да преглътнем горчилката, че българите са си едни митомани.

Но научихме и друго: че един частен случай може да предизвика сериозна съпротива и това е по-лесно, отколкото да се изгради една ефикасна преграда срещу цялостната политика на деградация на историческото познание в образователната система.

Един друг отговор в анкетата - този на десетгодишния Кристиян обаче беше направо забележителен: „България е най-хубавата държава на света, защото сме постигнали всичко сами, без никаква помощ“.

Сами? Какво по-точно сме постигали сами?

Какво са ни позволили да постигнем сами – особено в наши дни?

Кристиян е умно момче, говори уверено – и ние се питаме, как е попаднала и се е загнездила тази фраза в него, защо я изрича толкова убедено – точно на Трети март, а тя го завлича право във въртопа на Заличаването.

Ето, и децата вече са наясно, дори са сигурни, че Освобождението е дело само наше, сами сме преборили игото, какви руснаци да има в това наше геройство, откъде-накъде.

И понеже сами сме се измъкнали – някак – от игото, сега можем да си правим, каквото ни скимне, каквото ни кефне, всякак ни е широко около врата.

Кой е втълпил тази неистина на невръстното момче - и то така, че тя вече очевидно ще бъде неразделна част от неговият разказ за Историята.

Само „външните“ фактори ли са виновни? Какъв е делът на Училището в тази поквара? Учителите не бива да се сърдят, тяхната професия е свята, но и те няма да отрекат, че от десетилетия се гънат под натиска и приумиците на политически пунгаши.

Те пък са наясно, че русофобството има нужда от постоянни инжекции и строго следят да не бъде пропусната нито една доза.

Трябва да се създаде „новото“ българче, което да не задава въпроси и да бъде оскучено до крайна степен.

Заличителите са наясно, че скуката ще разяде като нищо друго училищните програми. Затова все по-често си казвам, че Историята трябва да се учи от текстове на Пазители на Паметта като Росен Тахов, Николай Овчаров и още неколцина като тях.

Телевизиите – те са най-безжалостният съюзник на Заличителите, от тях колкото по-малко се научава, толкова по-добре. В случая с тази анкета, или специално са избрали отговора на Кристиян – или изобщо не разбират какво правят, защото отдавна са се оставили на течението, овладели са напълно културата на съгласието, те са просто високоговорители на Властта.

А може би са отделили отговора на Кристиян, за да „официализират“ казаното от него. Надяват се да го снабдят със сертификат, който гарантира верността му.

Впрочем, това е по начало зловещата роля на телевизията - да превръща фриволни твърдения в „безспорна“ истина.

Ами ролята на семейството? Един родител/баща каза: „Почти постоянно се говори за Левски, Ботев и за героите, благодарение на които сега сме свободни и можем да правим това, което искаме, а не, което ни налагат“. Тези думи даже не се нуждаят от коментар.

Няма какво да се заблуждаваме – Бандата Заличители до голяма степен постигнаха заветната си цел: да не знаем откъде/и какви идваме – и накъде сме се запътили и в какво ще се превърнем.

Те сравнително лесно успяха да обезличат ценни маркери - и вече спокойно могат да редактират Миналото/Историята, както им скимне.

А „казусът“ с Трети март е обидно елементарен, сблъсъците около тази дата са отблъскващо примитивни, картината става все по-мътна и скоро няма да има кой да извърши една поне донейде убедителна атрибуция на събитията от 1878 година.

И това, извън всичко останало, ще заличи окончателно и спомена за екстаза, който Придошлата Свобода е предизвикала в многострадалните българи.

Така, де, на нас не ни се полагат никакви радости, какво да говорим за екстаз – и така постепенно дори елементарната приповдигнатост няма да ни бъде позволена.

Все повече ще бъдем лишени от радост при общуването си с Историята.

Новите поколения непрекъснато ще бъдат подбуждани от съмнения, които, в края на краищата, ще ги освободят от нуждата да познават Миналото.

То обаче ще си остане все така неудобно за Настоящето и неговите властници. Но те и докрай няма да разберат, че без него сме евтина стока, нищо повече.

И поевтиняваме неудържимо.

Дали да не дадем на китайците да стопанисват Историята ни?

Вече били обсебили почти изцяло производството на националния ни трибагреник – и продавали само за 30 стотинки един байрак. А нашите тарикати го пласирали на простолюдието за цели 7 лева – вероятно от патриотични съображения.

С такива байраци никаква идея не може да бъде защитена.

По-добре да станем китайци – така поне ще се отървем от лудостта на Заличителите си.

Кеворк Кеворкян

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    15
    Съгласен
    Прав е Кеворкян , тя простотията е за по хората, а не за по животните, още Айнщайн е го казал, по-голямо зло от човешката глупост няма
  • -13
    14
    Йордан Петров
    Кеворкян пък беше изтъкнат съветски роб и ченге от тайните служби по време на Съветската окупация и лижеше доста задници както в Кремъл така и в Полит-бюро на ЦК на БКП, сега на стари години лиже задниците на Полит-бюро на ЦК на Задкулисието. Отврат.
  • -2
    13
    Васил
    Ех Кеворк,искаш да ни докажеш че Българите сме роби?
  • -13
    12
    daskal
    Доносник на Държавна сигурност, комунист и арменец. Ето това са достоверни факти и истинска история. Няма какво да се добавя, тъй като казва всичко.
  • -18
    11
    Ясно
    Е защо Кеворкян не критикува руснаците ,само турците.Руснаците защитиха Прародината му Армения във войната с Азербайджан,а пък Турция има грехове към арменците,ама там тогавашната ситуация е била спорна и неясна.Проявете разбиране към К.К.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари