Британската агенция за лекарства одобри COVID ваксината на „Валнева“

0
Великобритания освен това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина
Великобритания освен това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина Снимка: БГНЕС

Това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина

Британската агенция за лекарства и медикаменти одобри официално ваксината на „Валнева“ срещу COVID-19. Ваксината на „Валнева“ е шестата, одобрена от регулаторния орган.

Великобритания освен това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина, отбелязва БНР

Разработената от френска компания ваксина, която има фабрика в шотландския град Ливингстън, близо до Единбург, е първата, съдържаща неактивен вирус, обособен от живия вирус по химически път.

При този тип ваксина вирусът се отглежда в лаборатория и се дезактивира, така че не може да заразява клетки или да се репликира в тялото, но все още може да породи имунен отговор на вируса на COVID-19, поясняват учените.

Това е традиционна технология за производство на ваксини, използвана през миналия век като тези против грипове и детски паралич, с висока степен на безопасност.

Обединеното кралство трябваше да получи 100 милиона дози от ваксината на „Валнева“ още миналата година, но тогава правителството отмени сделката през септември, цитирайки като причина „нарушение на поетите задължения“, без да се съобщават подробности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари