Братът на Йоан Матев е разказал пред психолог всичко за убийството на Георги в Борисовата градина

2
Младежът обаче се отказа от показанията си по време на делото
Младежът обаче се отказа от показанията си по време на делото Снимка: 24 часа

Братът на Йоан Матев - Марсел, е разказал всички подробности за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. пред криминалния психолог Мария Раданова.

Това става от разпита й като свидетел по делото срещу Матев за жестокото престъпление, съобщи "24 часа".

Пред психолога Марсел разпознава брат си от снимката, с която беше издирван, и споделил какво е казал той за случката, къде е изхвърлил ножа и дрехите с кръвта на жертвата и много други детайли, които помагат на разследващите да вържат целия казус.

Йоан Матев и брат му са задържани на 22 февруари 2017-а - година и половина след престъплението, когато разследващите вече имат оперативна информация. Още в деня на ареста по-малкият брат - Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Преди полиграфа има предтестова беседа с него. След това сяда на уреда и му задават въпрос. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него.

После идва редът на т.нар. следтестова беседа, която се води от криминалния психолог. Разговорът се провежда в стая в столичната дирекция на полицията. В нея са само служителката на МВР и Марсел. Раданова му показва снимката на бягащото момче с раницата, което е запечатано от камера в секундите след убийството на Георги.

"Кой е на снимката - ти или брат ти?", пита го тя. След известен размисъл, той отговаря: "Брат ми".

"Не ми отговори веднага. Не мога да го притискам. Задавам въпрос и той отговаря, ако иска. Помисли няколко минути. Не съм го питала защо смята, че това е брат му. Питах го дали е сигурен. Той отговори с "да", разказва Мария Раданова в разпита си пред съда на последното заседание по делото.

Признанието се случва около 15 минути след началото на беседата. Тогава тя излиза за малко в коридора. Колегите й обаче я спират. Марсел поискал тя да се върне, за да продължи разказа си с още подробности. До този момент признанието му, че на снимката е брат му, не е доказателство.

Когато психоложката се връща, разговорът се завърта около маратонките, с които Йоан Матев е в деня на престъплението. Те са един от детайлите, които разкрива иначе лошата снимка от камерата. Марсел разказва и за тях. След като намушкал Георги с ножа, Йоан ги изхвърлил в кофа за боклук близо до столичен мол. Същото направил и с дрехите си.

В деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи и се върнал с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост - намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност.

Марсел обаче разказва, че Йоан е хвърли хладното оръжие в шахта, близо до пейката, където е намерен трупът на ученика. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа.

"1 г. преди това купили ножа от ром в Кокаляне, докато разхождали кучето си. Марсел описа ножа - не е сгъваем, с черна дръжка, посочи размера на острието. Йоан го носил запасан в дрехите си, до корема", разказва още Раданова пред съда.

Майката на братята - Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан по делото, атакува психоложката по време на заседанието.

Тя изтъва, че Раданова казва, че е показала на Марсел снимка на момче с шапка, а на кадъра той е без шапка.

Адвокат Маркова пък няколко пъти казва, че изследването с детектор на лъжата не е доказателство, както и беседата.

Самият Йоан Матев продължава да отрича всичко.

"С Йоан не можеше да се говори. Поведението му беше дръпнато, невъзпитано", казва Раданова за подсъдимия.

А след признанията пред психоложката, брат му се отрече от показанията си, на което има право по закон, защото са близки роднини. Показанията не са дадени пред съдия, а беседата и полиграфското изследване са направени без присъствието на адвокат. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари