Борисов: Не успяхме да накараме ромите да учат

0
Но пък докарах 320 милиона целево от Брюксел за охрана на границите ни!
Но пък докарах 320 милиона целево от Брюксел за охрана на границите ни!

"Длъжен съм да пазя отношенията с Владимир Путин. Досега само Европа ни даваше пари, с нея сме свързани като с пъпна връв. С Радев сме в добри отношения. Докарах 320 млн. от Брюксел целево за охрана на границата. Ние трябва да направим „Хемус”, това е задължително. Ние тук сме остров на стабилност и трябва да надградим. Политическата класа, вместо да се чудим как да се ядем, трябва да се обединим."

Това каза в интервю за БНТ премиерът в оставка Бойко Борисов.

Той започна разговора с темата за трудните климатични условия и инцидентите в последно време, заради които оглави кризисен щаб. „Всеки ден говорим с метеоролозите – ще бъде много тежко, особено в неделя. Толкова много не е валяло от 80 г. Те чистиха по две платна , а ние сега чистим по шест, по осем платна”, обясни Борисов. Огромни усилия положиха тези хора. При минус 20 градуса и 100 км в час вятър тези хора проявяват геройство – пожарникари, бърза помощ, добави той.

"Не може за три четири дни да правим ядрена мощност – зрителите трябва да знаят – ядрената мощност дават постоянно ток – през зима и през лято, а токът не се съхранява, коментира премиерът в оставка спирането на износа на ток."

Според него хората се възмущават от лошите условия във влаковете на БДЖ, но „2.5 млрд заминаха за САЩ и за Русия – за Вашингтон и Москва”, заяви Борисов като поясни , че тези пари са отишли за американските централи в Марица Изток и за Белене.

Той поднови твърденията си, че неговото правителство е плащало много дългове на предшествениците си. „Коя вересия ГЕРБ не им плати”, попита риторично Борисов и изреди плащания, които са направени от втория му кабинет.

Докарах 320 млн. от Брюксел целево за охрана на границата. Зрителите трябва да знаят важна подробност – едно е да обещаваш, да даваш нещо без да си го осигурил. Когато правиш нещо е хубаво да го финансираш, да го осигуриш и следващите, ако искат да го продължат. Искам някой да каже - кой друг е издействал целево от Брюксел някой лев”, попита Борисов.

За финансирането на МВР Борисов попита също колко са взимали милиционерите преди 1089 г.. Сега в пъти са по-добри условията, обяви той. С този план, който се направи, с парите, които се събраха от контрабандистите, е осигурено всичко необходимо, увери той.

Аз не знам на кой му се вдига рейтинга, но глас народен, глас Божи”, заяви Борисов в отговор на въпрос защо пада рейтингът на ГЕРБ. Той увери, че всяка една година те са се стремили да повишат финансирането.

Българите ни разбират, но те искат нещата да стават бързо. Те 25 години чакат. При нас фондовете работеха и с експертния си потенциал постигнахме финансиране. Хората искат да чуят от ГЕРБ какво ще се надгради. Добре – магистрала „Хемус” ще я направим. Те искат справедливост, а справедливостта зависи от съдебната система”, коментира премиерът в оставка. „Съдии и прокурори трябва да направят така, че хората да почувстват справедливост”, определи той.

„Министърът пряко и единствено е отговорен за своето министерство. Премиерът може да разпореди, но той не длъжен да го слуша. Само министърът може да иска и да смени една чистачка дори”, разви тезата си премиерът в оставка.

Той отрече малкият бизнес да се е оттеглил от ГЕРБ заради обществени поръчки в полза само на определени фирми. „Когато можеш да направиш по-малка дъга на магистралата, при по-ниска скорост, тя става по-евтина. Ние трябва да направим „Хемус”, това е задължително. Не се ли направи „Хемус” България ще се раздели на Север – Юг”.

Премиерът в оставка коментира и темата за отношението към президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин и различното отношение на българските институции към тях. „Има голяма разлика в позициите и в постовете. Когато се срещах с туристическия бранш, с производителите на консерви, меса - всички казваха, че това, че се затвори пазара на руски турист , това се отрази зле на нас. Имаме ли нужда от руска газ – имаме нужда , защото това е диверсификация и за Русия, и за Европа. Не считам, че Турция е най-сигурната държава в момента.

Второ беше ли нужно да си подобрим отношенията и да разплатим бакиите за Белене и след това да правим друго. Ние нормализирахме отношенията, аз съм благодарен на президента Путин, че прояви воля и каза – ето пренасочваме туристите. Ангелкова беше в Москва и са договорили 40% увеличение на туристите в България. Аз съм длъжен да пазя тези отношения с Путин, защото бизнесите в България са зависими от това”, обяви, Борисов. България досега винаги е получавала пари само от Европа, затова винаги сме казвали – винаги с Европа, с не сме свързани като с пъпна връв, уточни той.

За отношението с новоизбрания президент Румен Радев Борисов определи, че никога не напада пръв. „С него сме в много добри отношения, заяви Борисов." Аз не участвах в кампанията. Аз имах само едно участие с Цецка Цачева в предизборно студио. Ние трябва да се държим уважително и институционално. Имаме покани от Радев за двете церемонии – ще отидем. След десетина дни ние ще влезем в един изключително сериозен период. След десетина дни всички решения ще бъдат само в него – без парламент, само с него. Без да има с кого да се съветва – само с госпожа Нинова. Стискам му палци, и най-добронамерено му пожелавам да успее и тази отговорност да не го смаже”, пожела Борисов.

Той подчерта, че искрено иска мажоритарни избори, а на въпрос защо предложението е внесено в последния момент, Борисов каза, че не му се слушат тези на опозицията.

Аз съм дете на малтретирани от този режим. Техните родители ни мачкаха, сега ще оставим техните синове и внуци да ни мачкат. Докога ще ни мачкат. Те да ни дават морал, това няма да стане. Аз съм се наслушал на лъжите на родителите”, заяви Борисов.

Като им слушам приказките, трудно мога да приема, че има по-опитен от мен в тази дейност. Така каза Борисов по повод варианта след изборите да ГЕРБ да станат коалиция с БСП. „Ние решихме въпроса с мигрантите. Ние тихо и полека си изпратихме афганистанците обратно. Казват ще вдигнем пенсиите. Ние събрахме парите, а те мислят, че лесно се харчат . Той даде да се разбере, че му трябва поне още година тренд, за да може да вдигне пенсиите.

Много пъти сме печелили и никога не сме се възгордявали. Ние загубихме от достоен кандидат. Аз обичам авиацията и като гледах Румен Радев как лети нагоре, надолу – как да не гласуваш за такъв човек”, каза Борисов. Аз съм дигнат от народа, той и ме сваля, добави той.

Не успяхме да накараме ромите да учат. До 8 клас трябва да се научат да четат и да пишат”, отчете като несвършена работа премиерът в оставка.

„С целия опит, който имам - ако политиците са малко по-смирени - само нашето по-добро възпитание, все пак майка ми е била учителка, макар, че съм бил и на улицата в Банкя, никога не съм си позволявал да обиждам. Нашата мисъл трябва да бъде как от април нататък, в този много тежък свят, ние сме остров на стабилност и трябва да надградим. Тук политическата класа, вместо да се чудим как да се ядем, да се обединим”, заключи Борисов.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари