Борим градушките със самолети

0
Реформа на градозащитата в България готви земеделското министерство
Реформа на градозащитата в България готви земеделското министерство Снимка: БГНЕС

Реформа на градозащитата в България готви земеделското министерство.

Основните елементи в нея предвиждат пълно обхващане на територията на страната със системата на противодействие, съобщи ресорният министър Румен Порожанов.

В момента ракетният способ покрива 11 млн. дка земеделски земи и 17 млн. дка с урбанизираните територии към тях. По думите на министъра за останалата част от територията трябва да се въведе самолетен способ, който е много по-евтин, отколкото "да тръгнем с оръдия и площадки, и т. н.".

Министър Порожанов е убеден, че използването на авиация ще даде възможност за защита не само на земеделските земи, но и на урбанизираните територии.

За реализация на тези аспекти от реформата вече са осигурени инвестиции за изграждането до края на 2018 г. на 36 нови ракетни площадки, купени са 4 радара, а два са вече монтирани.

Моделът на финансирането също ще се промени, като разширяването на обема за градозащита е свързано със значително увеличение на средствата.

Това налага диверсификация на източниците на финансиране, като освен държавата се предвижда участие и на земеделски производители, а застрахователните компании да правят отчисления чрез заплащане на задължителни вноски.

За управление на риска от градушки се предвижда създаването на ново държавно предприятие по търговския закон, като Изпълнителната агенция за борба с градушките се влее в него. МЗХГ е изготвило проект на закон, уреждащ създаването му, който е публикуван за общественото обсъждане.

Министър Порожанов отбеляза още, че към момента почти всички капиталови разходи на МЗХГ отиват към Агенцията за борба с градушките.

За бързото овладяване на тежките ситуации в сектора "земеделие" и защитата на земеделските стопани при екстремни ситуации, свързани с метеорологичните проблеми /бури, градушки, заледявания, порой, тежко застудяване и др./ се прилага и държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, уточни той.

Подпомагането по нея е в размер на 80 на сто от действителните разходи за отглеждане на дадена култура за стопанската година. Държавната помощ се намалява с 50 на сто, освен ако стопаните не са сключили застраховки, покриващи минимум 50 на сто от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи, подчерта министърът, цитиран от БТА.

За насърчаване на земеделските стопани към доброволно застраховане на селскостопанската продукция се прилага помощ за съфинансиране за застрахователните премии, подчерта Порожанов. Подпомагането обхваща овощни и зеленчукови култури, ягодоплодни, десертно грозде, етерично-маслени и тютюн. Максималният размер на подпомагане е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия. За съжаление, години наред по тази помощ няма активно участие от нашите земеделски производители, посочи министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари