Бойко Борисов: С избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора

0
Елена Йончева размяташе едни листя, но департаментът на САЩ опроверга всички лъжи, заяви премиерът
Елена Йончева размяташе едни листя, но департаментът на САЩ опроверга всички лъжи, заяви премиерът

"С избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора", заяви днес в Загреб Бойко Борисов.

Доналд Туск е много твърд човек, на нас ни е нужен точно такъв човек. Урсула фон дер представи Мария Габриел с такъв аплон, с такава радост, че работи с нея и то по такива теми. Видяхте радостта на всички канцлери, комисари. Ако гласуват за нея за зам.-председател би било едно голямо признание за България. Смятам, че и с избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани. Ако си спомняте Елена Йончева размяташе едни листа, на департаментът на САЩ опроверга всичко, а Делян Добрев показа в Хасково как мислят хасковлии”, смята премиерът.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович в Хърватия, където е на работно посещение. Той консултира колегата си приоритетите на предстоящото хърватско председателство на Съвета на ЕС, което ще стартира през първата половина на следващата година.

Борисов и Пленкович обсъдиха в Загреб и актуални теми от регионалния и европейския дневен ред, важни и за двете страни като преговорите за новия бюджет на ЕС в периода 2021-2027 г., задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на конкурентоспособността в глобализирания свят.

Преди разговора с хърватския си колега, българският премиер остави послание в „Златната книга“ в институцията с пожелание – „За успеха на България и Хърватия“.

С Андрей сме добри приятели от много години. На Хърватия й предстои председателство. Темата Западни Балкани е на дневен ред. В България сме домакини на Берлинския процес догодина, където, знаете, идват лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Австрия. С Андрей Пленкович имаме да направим много неща заедно през 2020 г. Трябва така да си подредим събитията, че да си помагаме”, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след среща с премиера на Хърватия в Загреб.

Вчера проведох срещи с нашите т.н. сестрински партии. Не случайно Мицковски заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО. Аз настоях това да бъде декларирано, за да може една страна да върви напред. Антибългарската реторика не само трябва да бъде забравена, а да се убедят всички останали, че не се ползва. Ние не сме били окупатор и няма да допусна да бъде лепнат такъв етикет на България. Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го представили. Компромиси в тези неща няма. Ако искат да вървят напред, ясни са ценностите и перспективите. Те са го чули от мен, повторил съм го в тяхно присъствие и съм ги накарал да го декларират”, заяви той.

Естер де Ланге е един от приятелите на България. Тя си направи труда да прелети над границата, да разгледа системите ни за контрол. Каза, че е изключително впечатлена. Тя го заяви на глас, пред всички. Считам, че това е важно. Ние сме държава, която се справя с контрабандата, с мигрантите”, добави Борисов.

И кандидатът за ректор на Софийски университет беше един, но не видях протести”, заяви още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари