Бой и потрошени прозорци в квартал „Възраждане“

5
Това е всеки ден, нямаме покой нито ден, нито нощ. Вчера се наложи да викаме полиция
Това е всеки ден, нямаме покой нито ден, нито нощ. Вчера се наложи да викаме полиция Видео: Русе Медиа

Бой и потрошени прозорци в бившия приют на БЧК в кв. „Възраждане“ предизвика напрежение сред институции и жителите от съседните блокове.  

Хората се оплакват от поведението на питомците в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, които чупят стъкла, имат криминални прояви и употребяват наркотици. От институцията са с вързани ръце, тъй като съдът отхвърля исканията им проблемните деца да бъдат преместени, пише Русе Медиа.

Поредният екшън се е разиграл днес по обед, когато след скандал между две деца се е стигнало до бой и трошене на прозорци. Причината – по-малкият отказал да върне взета назаем цигара и счупил телефона на по-големия с 2 години младеж. Баткото се нахвърлил отгоре му, а 13-годишното момче реагирало, като за пореден път потрошило прозорците в стаята.

Всичко това става на по-малко от 50 метра от жилищен блок, чиито обитатели готвят жалба до общината. Сред потърпевшите е Асен Талпигов, който гледа болната си майка.

„Това е всеки ден, нямаме покой нито ден, нито нощ. Вчера се наложи да викаме полиция, тъй като две от децата откраднаха чантата на възпитателката си с парите и документите. Това е безобразие“, коментира русенецът.

Днешният случай на агресия е пореден, а прозорците се чупят за пети път за изминалия месец. И двете деца са с противообществени прояви и проблеми. От БЧК - Русе, които само предоставят социалната услуга, са притеснени – въпреки че при тях трябва да бъдат настанявани само здрави деца, четирима от 8 питомци в центъра са на лекарства.

Някои вече са познати на органите на реда, най-вече заради кражби. С тях се занимава Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която препоръчва преместването им във възпитателно училище.  Съдът обаче не дава съгласие с мотива, че иска да им се даде втори шанс. От отдела за закрила на детето обясниха, че при настаняването на въпросните момчета само едно е имало противообществени прояви, но впоследствие и другите са започнали да създават проблеми.

БЧК предоставя социална услуга, която трябва да осигури семейна среда на децата. Тъй като сме център от отворен тип, нямаме право на рестриктивни мерки и тези деца нямат респект, дори от органите на реда. Много често не се прибират и се налага да ги обявяваме за издирване. Трудно се овладяват, независимо че възпитателите имат много опит в тази посока“, коментира председателят на Областния съвет на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

Заради проблемните деца трима възпитатели са напуснали в последните месеци. От БЧК преди време са направили предложение да се създаде междинна структура между центровете и възпитателните училища, които да поемат подобни деца.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари