Бивш данъчен е арестуван заради изчезналите милиони за "Хемус"

3
Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите. Това е вторият му арест в рамките на няколко седмици
Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите. Това е вторият му арест в рамките на няколко седмици Снимка: БГНЕС / Архив

Бивш данъчен служител е арестуван заради изчезналите 60 млн. лв. за лот 5 от магистрала "Хемус", разкрива Мediapool

Според неофициална информация той е брат на служител в една от големите строителни фирми. Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите. Това е вторият му арест в рамките на няколко седмици.

Според МВР парите за "Хемус" са били изтеглени кеш от банка и прибрани в чували и сакове. Схемата е следната – парите са дадени първо на държавното дружество "Автомагистрали", което по т.нар. "ин хаус" процедура е избрало на кои частни фирми да възложи строителството и да им даде сумите авансово. След това парите са били преведени на кухи фирми, притежавани от малоимотни лица. Целта на тази операция е да се прекъсне връзката с първоначалните получатели и държавата. Впоследствие сумите са изтеглени на каса.

Преди няколко седмици МВР описа цялата схема. Тогава главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров обясни, че кухите дружества са регистрирани дни преди преводите. Капиталът им е 2 лв. и се водят на името на малоимотни и криминално проявени, които нямат представа, че са собственици.

Малко по-късно прокуратурата заяви, че е образувала дело. Засега няма информация да са повдигнати обвинения.

Подозренията на МВР са, че схемата от лот 5 е била приложена и по останалите строителни участъци. Преди няколко седмици от полицията коментираха, че парите отишли при един "обикновен човек". По информация на Mediapool засега задържаният не е дал показания.

По информация на разследващия сайт Bird.bg един от хората, теглили на каса парите, е клошар, който е получил над 18 млн. лв. Малко след това човекът се заразил с коронавирус и починал. Според медията пари са били теглени и от фирми, регистрирани в Лом и Мездра отново на малоимотни лица.

Разследването за строителството на "Хемус" е започнало преди месеци. В началото на ноември МВР проведе операция, при която бяха претърсени офиси на строителни на фирми. Сред тях бе дружество Благоевград. За кратко бяха арестувани над 10 души. Разследващите обясниха, че се е наложило да действат бързо, защото имало данни, че се унищожават документи. Няколко дни по-рано имаше проверка и в "Автомагистрали". След това вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че заради схемата с "Хемус" ще има още арести.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари