Безбройните сигнали на русенци накараха Общината да направи промени

2
Започва оптимизация на транспортната схема в Русе и придвижването в един от крайните квартали на града - „Дружба”
Започва оптимизация на транспортната схема в Русе и придвижването в един от крайните квартали на града - „Дружба” Видео: БНТ

Община Русе обявява обществена поръчка за нова транспортна схема.

В момента действащата е на 30 години, като през това време са правени само малки промени, изразяващи се основно в намаляване на броя на линиите и разреждането на графика на автобусите и тролейбусите.

Зачестилите сигнали на граждани за проблеми с градския транспорт са подтикнали Община Русе да предприеме промени. По европейската програма Хоризонт с малко над 120 хиляди лева ще се оптимизира придвижването в един от крайните квартали на града - „Дружба”.

Заедно с това местната управа обявява и обществена поръчка за създаването на нова транспортна схема, за която отделя от бюджета си още близо 300 хиляди. Ще се започне от проучване сред редовните пътници и бизнеса, а след това ще последва анализ и моделиране на схемата.

Никола Кибритев – директор на дирекция „Европейско развитие”
„Чрез специализиран софтуер, който ще покаже оптималното разпределение на линии, разписания, натоварване. Транспортната схема трябва да бъде представена пред обществото, да се проведат съответните обсъждания, при необходимост да се изготвят съответните адаптации, защото моделирането е теоретичен модел, но напрактика нека хората да кажат дали се е получило.”

От общината казват, че ще разчитат на активната гражданска позиция на русенци. Докато чакат на спирката, някои от тях отсега отправиха препоръки:

„Ако има по-често автобуси, тролеи, ще бъде по-добре, те да си преценят кога да бъде – в час пик или в другото време съвсем да ги няма.”
„Трябва да се помисли за по-късните часове, защото има хора, се прибират от втора смяна, когато, реално погледнато, градски транспорт няма.”

Срокът, заложен за изработване на новата транспортна схема, е краят на следващата година. А след това ще се обявят и нови конкурси за превозвачи. Русенци коментираха, че основното изискване към тях трябва да е по-модерен автопарк, който не предразполага към топлинни удари през лятото и замръзване през зимата, и е достъпен за детски и инвалидни колички.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари