ББР е одобрила само половината от поисканите безлихвени кредити

0
Искат от самоосигуряващите се да прекратят напълно дейност, за да получат финансиране
Искат от самоосигуряващите се да прекратят напълно дейност, за да получат финансиране Снимка: Олег Попов / Investor

Българската банка за развитие (ББР) е одобрила половината от поисканите безлихвени кредити, става ясно от оповестените резултати към края на май.

От граждани в неплатен отпуск и самоосигуряващи се са постъпили общо 10 847 искания за безлихвени заеми, като одобрените са 5265. Все още се обработват 2351 заявления, а 3231 са отхвърлени, пише вестник СЕГА.

Програмата за безлихвено финансиране на пострадали от коронакризата наети на трудов договор и самонаети стартира в края на април, като за целта държавата отпусна 200 млн. лв. на ББР. Размерът на заемите е до 4500 лв., които може да бъдат получени на накуп или на три транша по 1500 лв. с гратисен период на погасяване от 6 до 24 месеца. Схемата се осъществява с посредничеството на търговските банки, които приемат документите на гражданите и ги предават на ББР за одобрение.

До момента реално са отпуснати безлихвени заеми за едва 22 млн. лв.

Впечатление прави, че две трети от тях са дадени на лица на трудов договор, принудени да излязат в неплатен отпуск заради финансови затруднения на фирмата. Само една трета са отпуснати на самоосигуряващи се, въпреки очакванията, че тази схема ще предизвика силен интерес за тях. Причината е, че към момента това е единствената работеща финансова мярка, предложена от правителството, за самоосигуряващи се - еднолични търговци, свободни професии, фермери, занаятчии. 

Търговските банки, които приемат документите на кандидатите за безлихвени кредити, потвърждават големия интерес от самонаетите към схемата. За тях сумата от 4500 лв. е добре дошла да поеме разход като наеми и осигуровки например в трудните месеци април, май и юни. Оказва се обаче, че ББР отказва да кредитира самоосигуряващите се, които не са прекратили напълно дейността си след обявяване на извънредното положение.

Това ограничение е в разрез с обявените при стартирането на програмата правила. Според тях достъп до безлихвени заеми имат самоосигуряващи, които заради пандемията са прекъснали дейността си, или търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през първото тримесечие на 2019 г.

Защо ББР е променила в движение критериите си за достъп до безлихвени кредити е въпрос, на който няма отговор.

Потърпевши самонаети разказват, че от държавната банка настояват да прекратят дейността си, за да получат безлихвения заем. "Това е недомислие. Повечето търговци едва ли ще прекъснат дейността си. Това означава да станат безработни и без доходи".

Тези дни пред БНР експерт от банката обясни, че обмислят занапред да "разширят обхвата на програмата", но за това очакват разрешение от правителството.  "Идеята е да се продължи възможността за получаване на безлихвен кредит и за лица, които в момента са на работа и вече не са в неплатен отпуск, или не са прекъснали дейност", каза Ирина Матева от ББР.

Схемата с безлихвените кредити до 4500 лв. е планирана да бъде отворена до края на 2020 г. И наистина трябва да бъде променена, защото работещите, които са били принудени да излязат в неплатен отпуск от средата на март, вече или са отново на работа, или са безработни. И в двата случая те не могат да се възползват от безлихвените заеми според сегашните условия на програмата.

Що се отнася до самонаетите, ББР би трябвало да промени и периода, в който се иска доказване на спад на оборотите. Още при обявяването на програмата бяха отправени критики, че първото тримесечие на годината не е показателно за срив в дейността вследствие на пандемията. Извънредното положение започна в средата на март и при силни януари и февруари еднолични търговци и свободни професии трудно може да докажат 20% спад на оборотите за първите три месеца на годината.

Към момента по програмата за безлихвени кредити  работят 9 търговски банки, които приемат документи на кандидатите  – Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, ОББ и Банка ДСК. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари