Банов ще предлага друга изложба на Лувъра

0
БАН също отказа да предостави културни ценности от музеите, за които отговаря
БАН също отказа да предостави културни ценности от музеите, за които отговаря Снимка: БГНЕС

Подготвяната българска експозиция в Лувъра под работното наименование ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ ще бъде отменена и на музея ще бъде предложена друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история.

Около тази позиция са се обединили културният министър Боил Банов и ръководството на БАН на среща днес. Мотивът им е полученото становище от Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), както и общественият отзвук срещу подготвяната изложба, става ясно от прессъобщение на културното министерство.

По-рано се разбра, че Светият синод не дава благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г. Това е съобщил Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, пред „Площад Славейков“.

Такава била принципната позиция на Синода, която се спазвала неотклонно от 2004 г. насам, когато е взето решение да не се изнасят предмети от църковните хранилища в чужбина, освен по изключение за поклонения.

БАН също отказа да предостави културни ценности от музеите, за които отговаря.

Около подготовката на изложбата избухна скандал, след като от Института за изследване на изкуствата към БАН обявиха, че България щяла да бъде представена като „Европейска Турция“.

Сега учените предлагали теми, свързани със "знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство)."

В отговор на въпроси на "По света и у нас" от Лувъра са заявили, че няма да коментират тази тема, съобщи БНТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари