"Лувърът" за българската изложба: Заглавието на експозицията е работно

0
Експерти от БАН са разтревожени, че експозицията, в която има и православни икони, ще ни представи като "европейска Турция"
Експерти от БАН са разтревожени, че експозицията, в която има и православни икони, ще ни представи като "европейска Турция"

Скандал избухна с третата българска изложба в Лувъра, която се подготвя за средата на годината.

Експерти от БАН са разтревожени, че експозицията, в която има и православни икони, ще ни представи като "европейска Турция". Френската стана изложи своята позиция пред bTV.

Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна. Експозицията ще е част от Департамента за ислямски изкуства. 14 хиляди експоната вътре проследяват развитието на исляма от VII до XIX век и допира с други религии.

Изложбата е озаглавена "Изкуство и култури в България през 16-18 век". "Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН. Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.

"Това прави с една спорна концепция, комбинация между артефакти свързани с две противоречащи си религии. Представете си Израел да направи изложба в "Метрополитън Музеум", в който се опитва да докаже влиянието на украсата талмудите и на кораните. Има неща, които не бива да се случват. От гледна точка на религията това е светотатство", казва доц. д-р Емануел Мутафов.

Министърът на културата Боил Банов коментира така: "Лувърът се интересува от някакви неща, не аз и вие какво искаме да му дадем, а той се интересува от някакви периоди".

Институтът за изследване на изкуства към БАН написа отворено писмо до Боил Банов с молба концепцията за изложбата да бъде преразгледана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари