Банките без право да вдигат лихвите по кредити

0
Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции
Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции Снимка: Dunavmost

Въвеждат европравило с промени в закон.

Ако индекс, който се използва при пресмятането на лихвите по заеми и други операции, спре да се изготвя или се промени съществено, банката няма да има право да вдига лихвата при замяната му с нов. Тя трябва да е на нивото при отпускането на кредита.

Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, внесени в парламента от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише 24 часа.

Поправката трябва да влезе в сила от 1 юли 2018 г. Стоянова предлага и специални текстове за защита на българските потребители 

Два лихвени индекса - “Софибид” и “Софибор”, няма да се изчисляват от 1 юли 2018 г. от БНБ. Управителният съвет взе това решение на 14 март 2017 г. и е уведомил търговските банки с писмо. В него ги информира за промените в изчисляването на двата индекса при операции в левове.

В момента двата индекса се изчисляват от регламентен комитет, в който участват представители на БНБ, Асоциацията на банките и дилърската асоциация.

“Софибор” е важен, защото е елемент при формирането на плаващите лихви по потребителските, ипотечните и корпоративните заеми в левове. Проектът задължава банките да заменят “Софибор” с друг индекс.

Това ще наложи преподписване на договори за заем , които предлагат кредити със “Софибор”, ако някой друг не продължи да го изчислява, вместо БНБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари