Семейство от Русе с ипотечен кредит: Живееш с мисълта, че можеш да покриваш лихвите

14
Какво да очакват хората със заеми към банките?
Какво да очакват хората със заеми към банките?

Какво да очакват хората със заеми към банките?

Търговските банки у нас, макар и плавно, започнаха да увеличават лихвите по кредитите. Засега само за юридически лица, но според анализатори, до края на годината и за хората, които имат заеми. Да очакваме ли значително увеличение на лихвите по кредитите и какви са съветите на специалистите към домакинствата със заеми?

Семейството на Дорина Динова от Русе преди няколко години теглило ипотечен кредит. За да го изплащат децата ѝ работят по 12 часа. Налага се и да пестят. Дорина е икономист и разбира необходимостта от увеличаване на лихвите, но според нея това трябва да е разумно.

"Знаех, че това ще се случи. Живееш с мисълта и идеята, че няма да бъде толкова много, че ще можеш да ги покриваш. Дано да са разумни и дано наистина да се съобразяват с възможностите на кредитоискателите, на получателите, защото в противен случай в един момент нещата не са хубави", каза Дорина Динова, предава БНТ.

От октомври БНБ увеличи основния лихвен процент с 0,5 пункта. Според експерти това няма да е последното увеличение. В момента две банки са предприели корекции в лихвите, засега само за юридически лица. Едната - с 0,11 пункта в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е увеличила лихвите по всички кредити, включително и новоотпуснатите.

"Основната причина лихвите по кредитите да се повишават е политиката на Европейската централна банка, свързани с повишаване на основната лихва", каза Десислава Николова, финансов анализатор.

Последните данни за инфлацията в еврозоната сочат, че тя е около 10%. Европейската централна банка е твърдо решена да предприеме колкото е нужно корекции в основната лихва, което означава последващи увеличения.

И според банкера Левон Хампарцумян лихвите по кредитите у нас ще продължат да се вдигат, но не рязко. Въпросът е дали ще е поносимо за хората.

"Ако някой не е взел кредит на ръба на възможностите си ще е поносимо. Разбира се всеки си прави сметката по начина, по който обслужването на един кредит да не му тежи прекалено много. Така че ако някой е уверен в бъдещите си доходи и има тенденция те да растат, той може да си направи сметката и да не бъде притеснен от това, че лихвата би тръгнала нагоре."

Хампарцумян призова семействата, които с ипотечен кредит искат да закупят жилище, да го отложат или да изчакат. Ако е много неотложно обаче, да действат.

"Разбира се, трябва да си пресметнат нещата. Може би няма да е в най-престижния квартал, може би няма да е толкова голямо колкото бих искали, а само това, което могат да си позволят днес", каза Левон Хампарцумян.

Като цяло банкерът очаква вдигането на лихвите, както и страха от война и рецесия да охладят имотния пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 22
    4
    Пазарната икономика
    Дорина е икономист, но очевидно посредствен щом не си е направила сметката та децата и трябва да работят по 12 часа за да изплащат ипотека. Простирайте се според чергата, кредит само ако имаш пари и имоти за да го обезпечиш ако някой ден се скофти положението.
  • 17
    3
    До 2
    Стягай коланчето, вземи си "голия задник" и бегом при БатБойко. Не бери кахъри за всички, поживели през доброто отминало време
  • -29
    2
    До 1
    Стягай костюмчето, вземи си "сбогом" и бегом при Бай Тошо.
  • 36
    1
    Арменеца да каже ...
    А, лихвите по влог - кога ще ги увеличават? При бай Тошо даваха високи лихви на влоговете, опрощаваха се кредитите за новородено дете на младите семейства и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари