"Българско лято": Бойко Борисов да се извини на всички жени

1
Отворено писмо до премиера и управляващите с призив за извинение към жените на България
Отворено писмо до премиера и управляващите с призив за извинение към жените на България

Отворено писмо до премиера и управляващите с призив за извинение към жените на България

От партията на Васил Божков са възмутени от телефонен разговор между премиер и вицепремиер, в който се обижда председателката на Народното събрание по недопустим начин, взриви публичното пространство и разкри действителната същност на проблема с отношенията към жените генерално

От партия "Българско лято", чийто мандатоносител на изборите на 4 април е "Българско национално обединение - БНО", излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и управляващите с призив за извинение към жените на България – както в политиката, така и тези, станали жертви на вербалното и физическо насилие, породено от липсата на адекватни мерки. Съпартийците на обвинения в ред престъпления от прокуратурата Васил Божков открояват обидата на Борисов към председателя на парламента Цвета Караянчева и "безразличието на държавата" към домашното насилие.

Ето позицията на "Българско лято", публикувана без редакторска намеса:

Това не е война между половете. Това не е битка за надмощие на жените. Това е пакт за партньорство. Мирът, без който е немислимо щастието на децата в семейството. Равноправието, необходимо за успеха на обществото. Равнопоставеността и взаимното уважение, без които е немислимо управлението на държавата.

Отбелязваме Международния ден на жената 8 март като повод да напомним, че България се губи по пътя на равноправието и равнопоставеността между половете с всяка изминала година все повече. Това е парадокс, имайки предвид, че са минали 30 години преход и фалшива демократизация. През тези години България е ратифицирала и приела основните международни правни норми, които да гарантират правата на жените и защитата им, когато тези права са накърнени. България постоянно прави промени в действащото си законодателство, които де факто манкират дейност. Докато от най-високи трибуни на държавното управление на ниво премиер, председател на НС и депутати сме свидетели на действителното отношение към жената по принцип. Институциите и личностите, които са ролеви модели, които би трябвало да служат и да дават пример, задават недопустим тон.

Телефонен разговор между премиер и вицепремиер, в който се обижда председателката на Народното събрание по недопустим начин взриви публичното пространство и разкри действителната същност на проблема с отношенията към жените генерално. В същото време председателката на Народното събрание прие това с усмивка и жест на безропотно подчинение.

Този красноречив пример на открита вербална агресия и нейното приемане се пренася надолу по веригата на копиране на поведение според прочита и подразбирането на всеки един в собствения му дом.

Така тази обикновена случка за битието на нашите управници се превръща в опасен прецедент за бита на много жени у дома.

Войната у дома се разиграва на бойното поле на безразличието на държавата. Защото дори и действащите закони не се спазват и прилагат адекватно от всички институции, призвани за това - служителите на МВР не реагират адекватно в болшинството от случаите, социалните служби не реагират адекватно в болшинството от случаите, няма изградена реално работеща система за защита на жертвите на домашно насилие на ниво “държава”. И така жертвите са стотици. Загиналите десетки. Основно жени. Понякога и деца. Година след година, след година.

Ролята и мястото на жената в България днес е все още неизвестното в уравнението. И това трябва да се промени.

Използваме повода да поздравим всички неправителствени организации, които работят активно по темите, свързани с ролята и мястото на жените, проблемите свързани с домашното насилие, защитата на засегнатите от домашно насилие, защитата на децата и подрастващите.

И на финала, обръщаме се лично към Бойко Борисов - на прощаване с поста, който заемаше твърде дълго, поне веднъж да постъпи достойно и да се извини на всички жени, които обиди със своето поведение - пряко и косвено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари