България е еталон за пазене на шенгенска граница!

0
Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след извънредната среща на върха ЕС - Турция
Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след извънредната среща на върха ЕС - Турция Видео: БГНЕС

"Мисля, че в момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош към контрабандистите и трафиканти на хора."

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след извънредната среща на върха ЕС - Турция, на която държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха план за възстановяване на Шенгенската система и закриване на т. нар. "Балкански маршрут", съобщава БГНЕС.

Българският премиер определи преговорите като много тежки. "Намери се компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи – допълнителни 3 млрд. до 2018 година, общо стават към 6 млрд. за Турция", обобщи Борисов.

"Поставихме изисквания и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница и в интерес на истината всички колеги отчетоха като еталон България в момента в тази област", добави българският премиер.

"Положителният сигнал, който ще се изпрати най-вече към тези, които правят огромен бизнес с мигранти е, че т.нар. формула 1 към 1 – всеки, който, сириец от Гърция бъде върнат в Турция, ще се взема един директно от Турция за ЕС. Ако трябва да се разтълкува – целта е да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да вземат парите на тези хора и просто да се убие този мръсен бизнес. Това е целта на формулата", обясни Борисов в малките часове на нощта след срещата в Брюксел.

Със свои думи Борисов открои важните аспекти от срещата: "Действително много спорове имаше дали да се ускори издаването на визи, но ако си спомняте нашата позиция тази тема беше, че либерализация на визовия режим с Турция може да се направи, това се прие. В друг аспект Турция да бъде призната като една от сигурните държави, това също се прие от Гърция най-вече, така че утре в Измир турският и гръцкият премиери имат среща това да го изчистят. Реадмисията е нещо изключително важно, което между България и Гърция, България и Турция и съответно – Турция и Гърция, ще е факт. Това са горе-долу важните неща".

Относно преговорите за членството на Турция в ЕС Борисов коментира: "Близо 3-4 часа текоха консултации по тази тема преди да се стигне до компромисен текст, че ще се започне да се работи по отварянето на главите. Много пъти бяха преработвани текстовете". "Мисля, че към момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош сигнал за трафикантите на хора и мисля, че е един плавен период за мигрантската вълна", заключи Борисов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари