АПИ предупредиха шофьорите да не пътуват в Североизточна България

1
Усложнена остава обстановката в Североизточна България и през проходите
Усложнена остава обстановката в Североизточна България и през проходите

Усложнена остава обстановката в Североизточна България и през проходите. От АПИ призоваха шофьорите да не предприемат пътувания през рисковите участъци, ако не е наложително

Участъка между Бургас и Карнобат на АМ "Тракия" ще бъде затворен заради т.нар. "фунии" и бурния вятър. Снегонавяването е постоянно и участъкът не може да бъде почистен, предаде bTV.

На прохода Шипка ситуацията също е тревожна. Проходът бе отворен по обяд.

"Нямаме информация за бедстващи хора и закъсали автомобили. Призовавам шофьорите, ако не е необходимо, да не пътуват в районите на Североизточна България и по проходите. Ако това е необходимо, нека да се оборудват с вериги и да бъдат подготвени за зимните условия", заяви на извънреден брифинг директорът на АПИ Георги Терзийски, цитиран от Фокус.

"Шофьорите на тежкотоварните автомобили да спазват разпоредбите на органите на МВР. В момента се усложнява обстановката, тъй като снеговалежът продължава интензивно и вече имаме бурни ветрове с много навявания. Затова, където е необходимо, временно ще бъде ограничавано движението", предупреди Терзийски.

По думите му има сигнали за неподготвени автомобили в проходите. „В Прохода на Републиката всички автомобили без вериги бяха спирани, за да не затрудняват движението. Имаме няколко сигнала за паднали клони и дървета в Искърското дефиле и по направленията в Смолян. Те вече са отстранени“, каза още той.

Към 10 часа днес поради снегонавявания и почистване временно в момента е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус“ на територията на Софийска област, като шофьорите изчакват на място.

Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход „Троянски“. Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград. Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин - Михалково.

За снегопочистване временно е спряно движението на МПС над 12 т още по път I-1 Ботевград – Мездра, по път I-4 от Търговище до пътен възел „Коритна“, както и по път I-3 от разклона за Бяла до пътен възел „Коритна“. За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, на територията на област Варна, както и по път I-9 Балчик – Албена и път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево. Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по път III-7003 Шумен – Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен – по път III-701, а в обратна посока по път Шумен – с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол.

В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари