АПИ към протестиращ Кубрат: Няма пари, чакайте ТОЛ системата

0
Над 20 милиона лева за ремонт на пътя Разград – Кубрат – Тутракан
Над 20 милиона лева за ремонт на пътя Разград – Кубрат – Тутракан Снимка: ТОП НОВИНИ

В разгара на протеста на жителите на община Кубрат от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха с прессъобщение какво правят за подобряване на пътната инфраструктура в Лудогорието.

Отговорът им не звучи никак оптимистично, като основният лайтмотив е „няма пари“, а във финала на прессъобщението се обяснява, че парите ще се увеличат с въвеждането на тол системата.

От съобщението става ясно също, че от АПИ дори нямат точни или приблизителни разчети колко ще струва ремонтът на инфарктните за кубратчани участъци.

Публикуваме целият текст на прессъобщението без редакторска намеса:

"Над 20 млн. лв. с ДДС в момента се инвестират в рехабилитацията на два участъка от път II-49 Търговище – Разград – Кубрат – Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра.

През м. г. стартира рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище - Разград и още 10 км в участъка Кубрат – Тутракан. Двата проекта се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“ и ще завършат тази година.

В област Разград през 2017 г. и до края на април т. г. на път II-49 Разград – Кубрат – Тутракан са извършени текущи ремонти за над 530 хил. лв. с ДДС, а за подобряване състоянието на път II-23 Русе - Кубрат - Завет са вложени над 138 хил. лв. с ДДС. За основния ремонт на двата участъка са необходими десетки милиони лева, с които в момента АПИ не разполага. През м. г. за повишаване на пътната безопасност на републиканските пътища в област Разград са осигурени повече от половин милион лева. От тях 30 хил. лв. са за монтаж на нови пътни знаци, 317 хил. лв. за полагане на хоризонтална маркировка и близо 200 хил. лв. са за подмяна на липсващи или деформирани при пътни инциденти мантинели.

През последните две години основен приоритет в работата на АПИ и МРРБ е подобряване състоянието на пътищата в Северна България. В област Разград през 2016 г. са инвестирани над 10 млн. лв. в превантивния ремонт на 13 км от път III-204 Разград – Благоево, 27 км от III-2005 Самуил – Подайва и 28 км от път ІІІ-4902 Побит камък – Завет, а през 2017 г. са вложени 1 млн. лв. за ремонта на 4 км от път II-51 Дралфа – Чудомир – Лозница.

Хроничното недофинансиране на пътния сектор през последните 25 години доведе до влошаване на състоянието им и в момента над 6000 км пътища се нуждаят от основен ремонт. Очаква се с въвеждането на тол системата да се увеличат трикратно постъпленията от пътни такси, които в момента са над 350 млн. лв. Тези средства ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на пътища, което ще доведе до подобряване на пътната инфраструктура."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари