Ангел Кунчев призова хората да не отменят почивките през юли и август

0
Рискови са следващите две седмици, заяви главният здравен инспектор
Рискови са следващите две седмици, заяви главният здравен инспектор

Който има резервация за море през юли и август, да не бърза да я отменя.

Това каза в Пловдив националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, споделяйки оптимистични очаквания за развитието на епидемията от коронавирус през следващите месеци. Според него, ако гледаме примера на Китай, в един обозрим период от 2-3 месеца можем да очакваме да минем през пика и да започне постепенно нормализиране.

В Пловдив д-р Кунчев посети кооперативния Четвъртък пазар, най-големият в града, за да провери как се изпълняват разпорежданията на министъра на здравеопазването. 

Той обиколи тържището и разговаря с търговците, а накрая си тръгна и с подарък от един от производителите. След обиколката си доц. Кунчев отговори на въпросите на пловдивските журналисти, предава DCNews.

Ето какво каза той:

– Доц. Кунчев, как карате без заплата?

– А, моята заплата е последната грижа на държавата и здравната ни система. Няма значение каква е заплатата ми. Аз даже не съм гледал решението за това. И така да е, каквото за другите, това и за мен, това не е проблем, ще се справим!

– Казват, че болниците изцяло са съсредоточени в коронавируса и не се обръща внимание на други пациенти…

– Сигурно има и такъв елемент, но пък същевременно няма отказана спешна помощ на който и да е досега. Още когато се появиха първите случаи в Габрово и Плевен, ние се убедихме, че няма логика да се затварят болници. Най-много 24 часа и то отделението, в което е възникнал случая. Прави се дезинфекция, прави се организация, всички останали отделения продължават да работят, но не планово. Това, което може да се отложи, препоръчвам на хората да го отложат. В момента да се завираш по болници не е най-удачното решение.

– Има ли недостиг на лекарства за хронично болните?

– Към момента няма недостиг на лекарства за хронично болните. Има такива опасения, защото част от доставките стават все по-трудно поради затрудненията в трафика, най-вече в самолетния, но и се опитва ЕС да организира зелени коридори, но и бавенето е значително. Но нямаме засега сигнал да липсва определено лекарство.

– Хигиенните мерки как са тук според вас?

– Хигиенните мерки тук са много добре. Прави ми впечатление, че там, където не са затваряни пазарите – и в Стара Загора, и тук, е създадена много добра организация. Ако самите хора спазват, няма да се налагат по-тежки ограничителни мерки. На мен ми се иска, един страх имам, че ако се успокоят малко хората и дойдат двата празника – Цветница и Великден, може да направим някаква беля. Молбата ни е, толкова устискахме един месец, да продължат още две седмици, за да не стане по-лошо. А иначе аз бих препоръчал, ако някой има да прави резервация за море за юли, за август, да не я отменя, защото имам надежда, че ще може да я осъществим. Така или иначе нещата, ако гледаме примера на Китай и другите страни, които минаха, в Италия, Испания, където започнаха вече нещата да се оправят – не само, че няма увеличение, а има намаление на случаите. Смятам, че в един обозрим период от два-три месеца ще можем да минем през пика и постепенно да нормализираме и да има отпускане и отпадане на мерките.

– Значи да устискаме две седмици. Това означава ли, че ще отпадне извънредното положение?

– Не, то си е ясно – до 12 май е. Тогава може да се обсъди дали да продължи или не, но никой не може да направи прогноза какво може да се случи. До момента истината е, че успяваме да държим под контрол разпространението, защото, ако погледнете картата на Европа, ще видите, че даже и на Балканите, в сравнение с нашите съседи, продължаваме да имаме най-малко и заболели, и смъртни случаи. И много се надявам, че това е до голяма степен в резултат на мерките, а и за това, че хората ги спазват.

– В Раковски какво ви предстои сега?

– В Раковски искаме освен тези пазари да видим и начина на работа в едно промишлено предприятие, каквото е тази фабрика за сладка „Цима“. А и те проявиха желание да се включат към създаването на лаборатория към районната здравна инспекция, но това ще кажат те, какви са им намеренията, не само в тяхното предприятие, но и като цяло за съществуващата тяхна асоциация на производителите.

– Как ще коментирате темповете, с които се създава лабораторията в Пловдив?

– Важното е, че се създава – къде по-рано, къде по-късно. Колкото повече лаборатории и тествани хора, толкова по-добре. В Стара Загора имаше един шанс, че просто човек, обучен, който дойде от Центъра за заразни и паразитни болести, по семейни причини попадна в Стара Загора и това им даде възможност, но за нас е по-съществено колкото повече лаборатории и изследвани хора, толкова по-добре. Само ще добавя, че този изкуствен спор беше абсолютно излишен. Ясно е, че имаме ли тестове, те ще бъдат направени на колкото може повече хора, без това да е ключово. Добре, като има страни, в които са изследвани стотици хиляди, кое е поважното – да изследваме стотици хиляди или да имаме колкото може по-малко хора. Очевидно е, че мерките са тези, които дават резултат.

– Как премина срещата ви с пловдивския щаб?

– Чудесно! Аз съм много приятно изненадан. Колегите всички – представители и на частни, и на големите държавни болници са наясно какво трябва да правят. Има много точен разчет при увеличаване на случаите къде те ще бъдат поемани, има и организация, която осигурява съответната апаратура при евентуално обдишване и изкуствена вентилация. Лекарствените средства и личните предпазни средства за персонала, така че всеки, който има нужда от помощ, да може да я получи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари