Ангел Кунчев: Пловдив и Пазарджик са пред грипна епидемия

0
Главният държавен здравен инспектор сподели, че го е изненадал факта, че тази година епидемията е започнала от Смолян
Главният държавен здравен инспектор сподели, че го е изненадал факта, че тази година епидемията е започнала от Смолян Видео: bTV

Главният държавен здравен инспектор сподели, че го е изненадал факта, че тази година епидемията е започнала от Смолян

Пловдив и Пазарджик вероятно са следващите две области, които ще обявят грипна епидемия след Смолян. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планирания. Нещата много бързо се променят. Говорим за епидемия, която е агресивна и в същото време е динамична – заболеваемостта се вдига и пада много бързо. Но все отнякъде трябва да започне“, поясни той.

Главният държавен здравен инспектор сподели, че го е изненадал факта, че тази година епидемията е започнала от Смолян. „Там въздухът е планински и няма такова високо съсредоточаване на населението“, поясни той.

Факт е, че Смолян е първата област, която обяви грипна епидемия. Причината – заболеваемостта достигна 268,9 заболели на 10 000 души.

Нашият праг е 207 на 10 000 жители в областта, а към 15 януари ние рязко минахме този праг и това наложи да се събере областния щаб за борба с грипа. Обсъждайки всички показатели, единодушно решихме, че трябва да бъде обявена епидемия“, директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Тя посочи, че предприетите временни противоепидемични мерки включват преустановяване на свижданията в болниците и домовете за възрастни хора, прекратяване на детските и женските консултации, както и засилване на контрола в детските градини. Мерките ще важат от 18 до 24 януари, като през това време заболеваемостта ще се следи ежедневно.

Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младите хора до 20 г. Към момента отсъствията не налагат въвеждането на грипна ваканция за учениците, тъй като отсъствията са средно 13% към 17 януари. За да се обяви грипна ваканция, отсъстващите трябва да са 30%“, каза още д-р Мими Кубатева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари