Ангел Кунчев: От юни 14-дневната карантина може да отпадне

1
В края на другата седмица е възможно някои детски градини да отворят
В края на другата седмица е възможно някои детски градини да отворят Видео: bTV

От юни се очаква да отпадне карантината от 14 дни, която се налага на влизащи в страната.

Такава прогноза направи пред bTV Ангел Кунчев, главен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб.

Посочи, че след насоките на Европейската комисия по въпроса в момента се водят разговори между съседни страни и той очаква отпадането после да се пренесе в рамките на целия ЕС. Според него това е нормалното развитие на ситуацията като се съчетае с ранно хващане на нови случаи.

"По отношение на карантината съм оптимист, че през юни най-вероятно нея няма да я има и то не, защото ние сме решили така, а защото целият ЕС ще стигне до този извод. Ако искаме животът да продължи нормално, трябва да се договорим", смята Ангел Кунчев.

Посочи и че се предвижда да се свие до 14 дни карантината от 28 дни, налагана в момента на преболедували коронавируса. Кунчев отбеляза, че това ще се направи, въпреки че и в България има случаи на хора, които и отвъд този срок все още носят вируса.

Той прогнозира още, че има вероятност силата на вируса да отслабне и да отвори място на обичайните за лятото вируси, като в същото време той очаква по-малко хора да ги преболедуват заради засилената хигиена покрай Covid-19. "Засега мисля, че натам вървят нещата ", допълни той.

Според него няма да се сбъднат прогнозите, че 60-70% от населението на всяка страна ще се зарази и че това е пътят към стадния имунитет. "Няма да се достигнат тези проценти", обяви той.

Вече има някои данни, че като че ли патогенността му леко намалява заради преминаването през много организми. Ако е така, ще свикнем да живеем с него, но дано върви в тази насока. Историята знае и други случаи, застрахова се Кунчев, който представи доста по-позитивна картина на случващото се от оповестяваните от щаба послания досега.

Все пак посочи, че включително и в България продължава да има хора, които след преболедуване не развиват имунитет, което ще е проблем за разработването на ваксина.

Ако броят на заразените остане в тесните рамки между 30 и 60 на ден, може да се очаква решение за отваряне на детските градини и ясли и фитнесите към края на идната седмица, обяви още Кунчев. посочи, че данните от последните анкети сред родители показват, че половината биха пуснали децата си, докато седмица преди това повечето не биха ги завели на детска градина. Напомни, че риск за самите деца на практика няма. Посочи, че в случай на зараза в някое детско заведение, то само временно ще затваря докато се установи всичко и се дезинфекцира, а след това ще се отваря отново, но няма да се приемат нови деца. Целта е отварянето на градините да започне с малки групи, с което да се облекчи ситуацията и на родителите, които по тази причина не могат да работят.

След като пуснахме басейните няма логика да спираме другите, коментира Кунчев по адрес на фитнесите. Посочи, че реално извън специфичните казуси като тези за работа на първа линия или в старчески домове,

Ако се спазват 5-6 базисни изисквания за лична хигиена, дезинфекция, социална дистанция, няма значение къде се провежда дадена дейност, посочи той като изключи специални случаи като дейности в старческите домове, например. Час след изказването му здравният министър разреши отварянето на фитнесите от понеделник.

Целта не е да се напълнят болниците, коментира Кунчев по повод разпореждането в болница, независимо от състоянието на хора над 60 г. с коронавурис и такива със съпътстващи заболявания. Посочи, че се изненадва, че сега има фиксиране в тази информация, а такова било правилото от самото начало и целта била тези хора да са под наблюдение. Допълни, че хората над 60 г. имат поне по 2-3 хронични заболявания, с които могат да живеят и по 20 г,, но коронавирусът обостря тези проблеми и те могат да се окажат фатални.

Допълни, че има болници, в които няма къде да се настаняват хората, така че тази мярка не е да пълни леглата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари