Ангел Джамбазки: Затворете гетата и обърнете специално внимание на обитателите им

5
Замислете се дали гетата няма да се окажат истинските гнезда на зараза
Замислете се дали гетата няма да се окажат истинските гнезда на зараза

Едно нещо не стана ясно от иначе напълно държавническото поведение на Щаба и на правителството – починалите двама души от COVID-19 съпрузи в "Пирогов" са станали жертва на вируса на циганско празненство в една гетоизирана част на България. Покой за душите на починалите!

Това заявява в своя позиция Ангел Джамбазки – български представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО, съобщават от пресцентъра на партията.

"Не виня Щаба! Не виня лекарите! За тях няма етнос и цвят на кожата. Така и трябва да бъде. Обаче замислете се дали гетата няма да се окажат истинските гнезда на зараза. Там живеят стотици хора в лоши битови условия, без възможност да спазват дори елементарни хигиенни норми, камо ли завишените предвид пандемията. Немалка част от прибралите се последните седмици от Италия и Испания българи живеят именно там", посочи той.

"Давам Ви още един пример – днес единият от новите случаи е затворен под карантина с, както пишат деликатно в медиите, „двама свои приятели от ромски произход“. Върнал се е иначе онзи ден от гурбет в Англия и нехайно обиколил града. В Бургас други прибрали се гастарбайтери са щурмували местната болница, за да бъдат тествани. В Сливен пък общината е въвела пропускателен режим за циганското гето. Ситуацията не е за подценяване и ние от ВМРО години наред говорим за маргинализираните маси, които живеят по тези места", посочи Джамбазки.

"Днес заплахата вече не е просто „на картинка“. Тя е явна. За това искахме и цялостна концепция, но тя така и до днес събира прах по бюрата на администрацията. Да, нормално е в такива моменти да не делим хората по етнос и местоживеене. Нито да настройваме една част от българските граждани срещу друга. И няма да ме чуете да говоря в тази посока. Но искам да напомня, че тук става въпрос за онази част от населението, за която ние от ВМРО години наред предупреждаваме, че най-трудно свиква с отговорностите. Затова и там трябва специално внимание и рестрикции. Много кметове започнаха да въвеждат пропускателен режим към гета „на парче“, предупреди той.

"Такава идея се зароди в квартал „Източен“ в Пловдив. Време е това да стане официална мярка навсякъде в страната. Ето защо като заместник-председател на ВМРО и представител на Организацията и на всички българи в Европейския парламент предлагам на Националния оперативен щаб да въведе пропускателен режим за гетата като национална мярка. След като е възможно сериозно разпространение на заразата в ски курорт, помислете само какво ще стане, ако пламне зараза в едно гето. И след като е блокирано Банско, какво спира блокадата на гетата?", пита евродепутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари