Ахмет спаси бебе, захвърлено в морга след земетресението в Турция

4
Забелязах, че детенцето си мърда пръстчетата на ръката, разказа доброволецът
Забелязах, че детенцето си мърда пръстчетата на ръката, разказа доброволецът Снимка: IHA

Забелязах, че детенцето си мърда пръстчетата на ръката, разказа доброволецът

Дете, смятано за една от жертвите при земетресението в Турция и отведено в моргата, беше спасено благодарение на доброволец, участвал в издирването и спасителните операции в окръг Хатай, Южна Турция.

С камерата на мобилния си телефон са запечатани моментите, в които хората, видели, че детето е живо и тържествуват.

Земетресенията с епицентър Кахраманмараш причиниха най-големи разрушения в окръг Хатай. Майсторът на кебапи Ахмет Вургун излязъл невредим от трусовете и веднага се включил в доброволните групи за издирване и спасяване на затрупани в средиземноморския пристанищен град Искендерун след земетресението.

Още в първия ден от земетресението Вургун се натъкнал на удивителна гледка в моргата, след като донесли телата на загинали хора, които той и колегите му били изкопали от развалините.

Ахмет Вургун сподели пред агенция Ихляс Хабер, че цял живот няма да забрави инцидента, който е преживял онази нощ. Той не успя да сдържи сълзите си, докато описваше историята, предава "Марица".

Успях да се спася невредим след земетресението сутринта на 6 февруари. С приятели се опитвахме да спасим ранените. Започнахме да пренасяме откритите трупове изпод развалините до моргата. Извадихме телата, сложихме ги в колата, закарахме ги в болницата. Разбира се, в този критичен момент в болницата беше пълно с ранени и трупове. Лекарите погледнаха хората които откарахме и казаха: „Можете да занесете телата в моргата“. Занесохме труповете на двама наши приятели в моргата. Много се разстроих от гледката. Навсякъде беше пълно с десетки безразборно захвърлени тела, закрити с одеяла и чаршафи. Тогава реших да снимам покъртителна гледка там. Докато снимах, забелязах 10 - 15 бебета, поставени на метална маса за миене на трупове. На едно детенце се виждаше само ръчичката изпод завивката. Забелязах, че си мърда пръстчетата на ръката.

Отидох до него и докоснах лицето му. От устата му излизаше пяна, то не беше мъртво! Незабавно го взех и го закарах в спешното отделение, защото беше живо. Предадох го на спешния лекар.

След своевременната лекарска намеса и подаване на кислород стомахът на детето започва да пулсира. За съжаление после научих, че родителите му са починали. Всички те са докарани в моргата. Доколкото разбрах, само това дете е останало живо от семейството.

Бебето беше момиченце. По-късно попитах пак за състоянието му. Медицинска сестра ми съобщи, че бебето е живо, но не е ясно къде е отведено, защото нямаше записано име в регистрите, а само номер. След това не успях да го намеря“, допълни той.

IHA

Във видеозаписа, направен от Ахмет Въргюн с мобилния му телефон, се вижда, че след като е видял детето да мърда пръста си, той възкликва „Живо е, кълна се, че е живо“, а след това други граждани вътре викат от радост „Има движение, живо е!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари