Агитират изселниците с СМС-си за изборите

0
Темата за автобусите е актуална преди всички избори от 27 години насам
Темата за автобусите е актуална преди всички избори от 27 години насам

"Темата за автобусите е актуална преди всички избори от 27 г., но сега като че ли има по-засилена чувствителност, защото и България и Турция са в предизборна обстановка. И от двете страни има засилено политическо говорене", каза пред БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев.

Според него от турска страна има организация за изборите, но е трудно да се каже откъде идва тя. И е по-добре да се въздържаме от коментари, каза Янев. Според него от българска страна се вземат мерки по отношение на тази организация, издадени са актове за административни нарушения, за нарушения на изборния процес, включително за агитация на чужд език е за използване на предизборни клипове. Българските власти имали информация и за изпращани есемеси на изселниците, но служебното правителство не било инструментът, който трябва да прави квалификации на явлението.

"Добросъседските отношения между България и Турция в този момент са важни за нас и в независимо от създадената ситуация правителството се опитва да ги поддържа. Но България като държава използва арсенала от дипломатическите си възможности, за да се опита да регулира ходовете, които биха могли да се определят като намеса във вътрешните ни работи", каза Янев.

"Такава мярка е, че посланик Надежда Нейски е извикала за консултации и все още е в България. Това е знак към турската държава и към турския посланик у нас", каза Янев. "Когато турски министър агитира у нас, това може да се смята като намеса", посочи още той. "В актуалния контекст в Европа има много добра чуваемост на нашата позиция", допълни вицепремиерът.

"Има трима турски граждани, които са екстрадирани заради агитация и нарушения в националната ни сигурност. Някои неща не трябва да бъдат казвани. Както имаме задължения да информираме хората, така трябва да пазим начина по който работят институциите", каза в заключение вицепремиерът.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари