А сега накъде: правителство или нови избори

1
Задънена улица - партиите в бъдещия парламент изглежда не отстъпват от позициите си
Задънена улица - партиите в бъдещия парламент изглежда не отстъпват от позициите си Снимка: Dunavmost

След изборите в неделя съставянето на ново правителство изглежда сложна задача. Двата най-реалистични варианта са управление с мандат на "Има такъв народ" или нови избори още през лятото.

Причините за това е не само съотношението на силите след вота, но и фактът, че засега партиите в бъдещия парламент изглежда не отстъпват от позициите си, пише в анализа си Mediapool.

В новото Народно събрание влизат общо 6 формации. При 100% обработени протоколи ГЕРБ остава първа сила с 26.18%, "Има такъв народ" е втора със 17.66%, БСП трета с 15. 01%/ Резултатът на ДПС е 10.49 %, на "Демократична България" - 9.45%, а "Изправи се" – 4.72%.

Задънена улица, поне засега

Всички, без ДПС, изключват коалиция с партията на Борисов, но подобна коалиция е малко вероятна по две причини – това би официализирало обвиненията за задкулисните обвързаности между двете партии, а освен това няма как да си набави необходимото мнозинство.

Премиерът Бойко Борисов калкулира ситуацията още в изборната нощ, още при резултати от екзитпол, давайки си сметка, че има само един шанс да задържи във властта себе си, партията си и интересите, които представлява. Той отправи оферта към опонентите си, заел позата на победител ("ние пометохме всички"), на когото обаче му е "омръзнало сам отговорност да нося". Борисов предложи всички да се обединят зад експертен кабинет, който да управлява до декември. Предупреди победените, че нямат морално право да сформират коалиция "анти-ГЕРБ" и запита "имате ли по-опитен от мен?"

На практика офертата повтаря лансираната от няколко години идея на ДПС за "програмен кабинет", включващ всички партии в Народното събрание.

Мнозинство за нея обаче няма, защото останалите партии не са съгласни – БСП, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън" и "Има такъв народ" обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ. Според повечето мнения въпросният експертен кабинет е опит да се съхрани статуквото, като на "софрата" бъдат привлечени и опонентите на статуквото.

Как ще се развият събитията, ще се разбере съвсем скоро. След свикването на 45-ото Народно събрание, държавният глава трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия. Няма изгледи този мандат да бъде изпълнен и тогава топката се връща при президента, който връчва мандата на втората по големина парламентарна сила. В случая това е партията на шоумена Слави Трифонов.

Той още преди изборите заяви, че "Има такъв народ" няма да се коалира с нито една от партиите в досегашния парламент, а евентуални партньори вижда само в "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ). Проблемът е, че тези три политически сили няма да имат мнозинство да управляват, освен ако не получат подкрепа от ГЕРБ, БСП или ДПС.

Във вторник социалистите дадоха знак, че в името на изгонването на ГЕРБ и Бойко Борисов от власт, са склонни да подкрепят кабинет на "Има такъв народ".

От партията на Слави Трифонов обаче отказаха такава подкрепа.

"Държим на думата си. От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим", заяви пред "Сега" Тошко Йорданов, сценарист и кандидат за депутат.

Йорданов допълни лаконично, че очакват окончателните резултати от парламентарния вот, след това трябва да се свика Народното събрание и пр. Ще вървим по стъпките, които са регламентирани, допълни той. И отново потвърди думите си от изборната нощ - без пазарлъци и коалиции с ГЕРБ и ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) остават отворени за разговори за бъдещо управление единствено към ДБ и ИМВ.

Пред евентуална коалиция с мандат на Трифонов обаче има още пречки. ИТН продължава да настоява депутатите да се избират мажоритарно в два тура и намаляване на партийните субсидии на 1 лев на глас. "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън" обаче трудно биха се съгласили на подобни промени. В този смисъл дори трите партии да съставят кабинет на малцинството и БСП гласува "за" него, той или трябва да се ограничи до най-важните приоритети, общи между съставящите го партии, или да бъде обречен на конфликти и в крайна сметка – разпад.

След евентуален провал и на втория мандат за правителство, президентът трябва да връчи мандат на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина политическа сила. Ако все пак това е БСП, има хипотетична възможност крилото на колаборационистите в партията да вземе връх и се постигне съгласие за коалиция с ГЕРБ. Тя обаче ще се нуждае от допълнителни гласове, за да събере мнозинство, затова в играта трябва да влезе и ДПС. Към момента подобно развитие изглежда невъзможно.

При това положение президентът с един и същи указ трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи избори за народни представители, които да се проведат в 60-дневен срок.

Ако Радев не забави започването на процедурата с проучвателните мандати и никоя от партиите не успее да състави правителство, то новите парламентарни избори ще са през лятото, а 45-ото Народно събрание ще бъде най-кратко съществувалото.

Срокове и сценарии

Засега държавният глава не е обявил дали смята да забави връчването на мандатите, за да даде време на партиите да се опитат да съставят кабинет. Вероятно Румен Радев изчаква официалното обявяване на резултатите от изборите, за да даде знак дали процедурата ще се проведе по-бързо или не. Причината за тази неяснота е, че в конституцията няма срок, в който президентът да връчи проучвателен мандат на първата партия.

Освен това е възможен и сценарий тип "тройната коалиция" – някоя от партиите да вземе мандата, да предложи кабинет, но парламентът да не го одобри. Тогава "рулетката" с мандатите ще се завърти отново, а това ще спечели време за преговори.

И БСП, и "Демократична България" не изключиха такава възможност, като прогнозираха, че е възможно ГЕРБ да направи подобен опит.

"Нека се даде първият мандат на ГЕРБ, ще гласуваме срещу тяхно правителство, когато дойде вторият мандат – ще говорим", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова в понеделник.

"Преди да се говори за коалиция, трябва да се види колко сме влезли в парламента и колко тежим и колко от нас ще гласуваме против мандата на Бойко Борисов", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов още в изборната нощ.

Засега от ГЕРБ запазват мълчание, ако изключил монологът на Борисов в изборната нощ и изказването на Любен Дилов-син, който дори не е член на управляващата партия. И двамата обаче наблегнаха на това, че нови избори биха излезли скъпо. Вероятно не само това, но най-вече перспективата за служено правителство на Радев, е причина ГЕРБ да се опита по всички начини да намери съгласие за експертен кабинет.

Не е ясно и дали БСП ще иска бързи нови избори в опит да "поправи" катастрофалния си резултат, който за пръв път от 20 години я нареди на трето място в парламента. Възможно е Нинова да поеме именно такъв курс, но не е изключено и да се опита да спечели време до вота - за да потуши следизборното напрежение в партията, а и за да не се сгромоляса още повече подкрепата за партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари