32 000 русенци живеят в бедност

0
За русенска област размерът на линията на бедност е 345.08 лева
За русенска област размерът на линията на бедност е 345.08 лева

През 2015 г. линията на бедност общо за страната е 325.83 лв. средномесечно на лице от домакинство, съобщи териториалната статистика.

При този размер на линията под прага на бедност е било 22 % от населението на България. За русенска област размерът на линията на бедност е 345.08 лв.,  а  под прага на тази линия е живяло 14.2% от населението на областта или около 32.3 хил. души.

Спрямо предходната година размерът на линията на бедност за областта нараства с 10.3%, а относителният дял на бедното население намалява с 0.4 процентни пункта,отчита още статистиката. Три  области в страната са с по-висок размер на линията на бедност от тази на Русе - Варна, Перник и София.  Увеличението на линията на бедност в област Русе спрямо предходната година е свързано с няколко основни предпоставки: нарастване дела на заетите лица, намаляване дела на безработните, както и нарастване размера на доходите от труд. През 2014 г. по равнище на показателя областта заемаше дванадесета позиция.

В област Русе за 2015 г. относителният дял на бедност при мъжете е 10.7%, а при жените - 17.6% . Възрастовото разпределение на лицата, живеещи под линията на бедност сочи, че най-висок е делът на бедното население във възрастовия интервал 18 - 64 години - 40.6% от общия брой.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2015 г. на национално ниво показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност нараства от 22 до 28 %. За русенски регион равнището на бедност се повишава от 14.2 до 27.4%, или с 13.2 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност за областта нараства до 43.0% или с 28.8 процентни пункта.  Поляризацията на населението по доход показва, че най-бедните 20% в областта имат 4.5 пъти по-нисък доход от най-богатите 20%.

Специфичните индикатори за бедност сочат, че 101.7 хил. човека в русенски регион или половината от населението, живеят в риск от бедност и социално изключване. Данните за 2015 г. за областта показват, че най-голям брой домакинства се затрудняват да осигурят всеки втори ден на трапезата си месо, а над 73 % изпитват ограничения по отношение организиране на едноседмична почивка извън дома. Близо две трети от домакинствата са със затруднени възможности да посрещнат непредвидени разходи, а една трета нямат пари за отопление.

Данните за страната показват, че  3.1% от българите не могат да си позволят телефон, докато в русенско този процент е само един. Едва 0.5 на сто нямат цветен телевизор.

През 2015 г. 38.6% от населението в област Русе живее в тежки материални лишения, което характеризира областта като територия с един от средните показатели за материални лишения. С най-нисък относителен дял е област Ямбол, а с най-висок - област Пазарджик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари