Русенка продава терлици, за да свърже двата края

4
Огромна е разликата между бедните и богатите българи у нас
Огромна е разликата между бедните и богатите българи у нас Видео: Bulgaria ON AIR

Над 8 пъти е разликата между бедните и богатите в България. Лидери сме в ЕС и в тази негативна класация

Мария Коцева живее заедно със съпруга си. Двамата разполагат с около 600 лева за месеца, с които да си покрият ежедневните нужди. Тя плете терлици и ги продава, за да си помагат, разказва Bulgaria ON AIR

"Излязла съм тук да помръзна малко с надеждата, че ще продам нещо, но нищо не се продава. Това, което ни е необходимо, това взимаме. Ние вече дрехи не си взимаме. За храна", откровена е жената.

Според годишния доклад за заетостта на ЕК много от българите са в риск от бедност.

"Променила се е към влошаване. 7,6 пъти беше през 2019 година разликата между най-бедните и най-богатите, докато в момента е 8,2 пъти, ако вземем 20-те процента най-богати. Ако вземем пък 10-те процента най-богати и най-бедни, разликата е 15 пъти, което е повече дори и от Северна Македония", коментира Любослав Костов от КНСБ.

Станимир Бояджиев е сред образованите млади хора, които получават сравнително добри доходи, но далеч от средните за ЕС.

"Аз съм на 26 години и за възрастта и за това, с което се занимавам, считам, че доходите, които получавам са ми абсолютно достатъчни. Когато имам желание за някаква инвестиция, мога да я направя, но пак не говорим за нещо, което е изключително регулярно", сподели той.

България е в критичната точка и по други категории. Сред тях са: преждевременно напускане на образованието, ниско ниво на индивидуални базови дигитални умения и висок процент на млади хора, които са неработещи и неучещи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук