200 километра луд купон до устието на Камчия

0
Имаме 325 реки, но една от тях е истинско приключение
Имаме 325 реки, но една от тях е истинско приключение

Камчия. Имаме 325 реки, но една от тях е истинско приключение от изворите й до вливането й в морето и това е точно Камчия.

Посока - Централна България

Най-запалените туристи знаят, че началото на изворите й е част от маршрута Ком-Емине, а за други, това е просто част от непознатата България. Всъщност Камчия се образува от две други реки, водещи началото си от балкана. Едната е Голяма Камчия, в миналото наричана още Тича, и Луда Камчия.

От този чучур тръгва по пътя си Луда Камчия.

Епитетът "луда" в името на втората не е случаен. Луда Камчия води началото си от един извор-чешма, намиращ се на 1 109 м надморска височина в северното подножие на връх Вратник в Сливенския балкан до село Градец. Веднага след извора си потокът бързо набира сила и прорязва дълбока и тясна долина, обрасла с широколистни гори.

След село Градец, долината на потока се разширява и образува големи меандри, ето защо се нарича "луда".

<img alt="Указателна табела" data-cke-saved-src="http://kanal3.bg/userfiles/images/IMG_7582.JPG" src="http://kanal3.bg/userfiles/images/IMG_7582.JPG" style="float:left; />

Двете реки се събират в една и така от изворите до морето преминават около 200 километра.

Реално Камчия е най-дългата българска река, която се влива Черно море.

В миналото изворите на Луда Камчия бяха популярна туристическа дестинация за хората от еленския, сливенския и Котелския балкан. Там често се събираха шумни компании по големи празници и си устройваха пикник.

 

Пътят към изворите на Луда Камчия.

И днес мястото не е загубило нищо от чара си, дори напротив. Да, в района няма хотели, освен ако не се иде до Жеравна, която е само на 20-30 километра от изворите, но за сметка на това и в Стара река – село на половината път между Елена и Сливен, и в Градец, и в Боринци, и Кипилово има много добре направени къщи за гости, които посрещат туристи целогодишно. А цените не са високи.

Посока - Източна България

 Чудните=

Чудните скали.

След изворите потоците поемат по своя път под билото на планината и се отправят към Варненското езеро. Една от големите забележителности по пътя на реката са ”Чудните скали” край Варна. Разположени са на десния бряг на река Луда Камчия, близо до село Аспарухово (Ченге – бел. авт.). Това е истинско тържество на природата, която е изваяла масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. В района има хотел, заведения, може да се отиде на пикник, а може и с преспиване, вие решавате. В близост има жп-линия, гари, в района се намира и язовир "Цонево", където също човек може да се разходи.

Устието на Камчия

Устието на Камчия.

Устието – това е най-популярното място от Камчия. И да днес там е запазено старото рибарско селище, може да се наеме лодка и да ви разходят по самата река. А може и да се отправите към плажа – заради наличието на река, ивицата там е изключително широка и дълга и е съставена от много ситен пясък. Може би това е един от най-добрите ни плажове.

С лодки по реката

Там навалица няма, в същото време има достатъчно капанчета, от където можеш да си купиш нещо за пиене или ядене и то не не висока цена, а има и къде да се спи – щеш на хотел в Шкорпиловци, щеш на къмпинг. Цените са повече от поносими, а бунгалата са реновирани и са с баня и климатик.

Брегът

Така че, потърсете в нета и си изберете правилното за вас място, та ще и да се изгубите някъде в Стара планина, чиято красота е несравнима и недокосната от "масовата хотелизация" на Родопите и Пирин.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари