140 000 евро за транспортна връзка между Дунав и Черно море

1
Парите са за проекти на скоростния път Русе - Шумен и ЖП връзката между Варна и Русе
Парите са за проекти на скоростния път Русе - Шумен и ЖП връзката между Варна и Русе

Община Варна ще получи безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да изготви проектни предложения и регионални становища за транспортни връзки между Дунав и Черно море.

Морската столица ще усвои 140 000 лева от Европа по проект, спечелен от област Долна Австрия, научихме от Moreto.net.

На практика парите няма да бъдат дадени за строеж на пътища, а за решения, стана ясно на заседанието на Комисията по европейски въпроси към местния парламент. Част от тях са ЖП връзката между Варна и Русе, магистралаЧерно море“, както и скоростният път Шумен Русе.

Други партньори по проекта „Развитие на регионалния транспорт във връзката Дунав - Черно море за постигане на транснационален многопристанищен портал“, стартирал на 1 януари от българска страна са Пристанищна инфраструктура и община Бургас.

Целта е превръщането на връзката Дунав - Черно море в атрактивна транспортна артерия между Централна Европа и Черно море, Каспийския регион и Далечния Изток.

За целта ще бъдат изготвени Анализ, План за действие, списък от проекти, които да бъдат реализирани за постигане на поставените цели, Наръчник за финансиране, съвместна визия и Стратегия за сътрудничество, Платформа за сътрудничество, която да продължи да работи и след края на проекта.

Срокът за изпълнение е 20 месеца, а общият бюджет е в рамките на 2,178 млн. евро. Като партньор има отговорността да изпълни дейности по комуникационния план и подготовката на "пътна карта".

Община Варна е предприела необходимите действия за подаването на документи към съответните органи за подписване на Договор за национално съфинансиране, а след него и искане за авансово плащане, чрез което да бъдат обезпечени дейностите по изпълнението на проекта. Днес членовете на Комисията по европейски въпроси одобриха от общинската хазна да се заделят до 50 000 лева до изплащането на субсидията от Европа.

Източник: Moreto.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари