125 години от рождението на русенския кмет Кирил Старцев

1
Общественикът, който прави друго лице на Русе - чрез сградите, които имат модернизъм - например, Градските хали, Речна гара, Съдебната палата, преобразуването на площада
Общественикът, който прави друго лице на Русе - чрез сградите, които имат модернизъм - например, Градските хали, Речна гара, Съдебната палата, преобразуването на площада

Регионалният исторически музей в Русе организира днес кръгла маса по повод на 125 години от рождението на общественика Кирил Старцев (2 януари 1895 г. - 12 декември 1962 г.).

Той е бил кмет на града от 1934 г. до септември 1944 г., когато предава поста си заради болест. Старцев допринася много за развитието и преобразяването на Русе през този период.

Директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов обясни, че мнозина в града познават делото на Старцев. По думите му, когато говорим за Русе, ние винаги се вълнуваме от русенската архитектура, предава БТА.

"В тази архитектурна история виждаме три периода. Единият се свързва с европеизацията - с времето на Мидхат паша. Вторият период е времето на 30-те години и се свързва с инж. Кирил Старцев, който прави друго лице на Русе чрез сградите, които имат модернизъм - например, Градските хали, Речна гара, Съдебната палата, преобразуването на площада. Третият период е от времето на Пенчо Кубадински", обяснява Ненов.

Според директора на музея е факт, че Кирил Старцев оставя себе си в историята на архитектурата на Русе, като всички признават неговия безспорен авторитет и организаторски умения да бъде администратор, да управлява общината така, че той да създаде модел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари