Участничка в регата "ТИД": Първата година беше много страшно

1
На последния преход от остров Батин към Русе имаше ужасна буря
На последния преход от остров Батин към Русе имаше ужасна буря Видео: Русе Медиа

Русе посрещна участниците в поредното издание на Международната гребна регата ТИД.

Всяка година между 100 и 200 ентусиасти от различни страни изминават с лодки 2000 км от устието до делтата на река Дунав, предава Русе Медиа.

170 души от Европа, Америка и Австралия гребат в българския участък на реката. Сред тях са германецът Питър и съпругата му Юта, които са избрали по-необичаен маршрут – да започнат пътуването още от канала Рейн-Майн-Дунав.

Питър и Юта са от малък град близо до Франкфурт и участват за първи път в регата.

Тръгнахме по Рейн – 8 км, после 370 км по Майн и по канала между Майн и Дунав около 100 км. Взехме лодката и се изкачихме до извора на Дунава и оттам се спуснахме до Инголщад и се присъединихме към регатата, с която пътуваме дотук. Това са повече от 3000 км. Много ни харесва, много е хубаво, това е най-европейската река, която минава през много държави.

Срещнахме много мили и приятни хора, които ни помагаха много и пътуваха с нас..Реката постоянно се променя, на всеки 50 км е различна, понякога е много тясна и дълбока, понякога е широка. Има равнини или минава през планини.

Повечето части са лесни за преминаване, но има и такива с много силно течение и там трябва да имаш опит, знания как да ги минеш, трябва да имаш съответното оборудване. Всеки трябва да дойде и да има камера, виждат се прекрасни гледки, природа, пеликани“, казва Питър.

11-годишната Михаела от София за трета година се включва с баща си. Имала е различни приключения по време на регатата.

Първата година беше много страшно, на последния преход от остров Батин към Русе, защото имаше една буря, ама ужасна буря и ей така се клати лодката. Аз седя и тати ми вика – каквото и да става, не ставай, и аз съм ей така и балансирам, за да не обърнем лодката.

А миналата година, като ми влезе една жаба в крачола една сутрин, аз съм си заспала в лодката и се събуждам и викам на тати – тати, нещо ми мърда в крачола. Той се уплаши, защото мислеше, че е змия. То се оказа жаба и вика – не ставай, не ставай, аз пищя, тя скочи отстрани на лодката и аз почнах да я духам да падне, ама не се получи и после я бутнах ей така с греблото“, разказва ентусиазирано Михаела.

В регата има много млади хора, като най-малкият участник е 9-годишният Виктор от Белград. Най-възрастните пък са англичанин и германка на 80 г., а сред сънародниците ни има „ветеран“, който гребе българския участък за 47-и път.

Тази регата иска доста психическа издръжливост, доста физическа издръжливост и качества. Не е лесно ден след ден да пътуваш по този начин по Дунав, изискванията към гребците са точно такива – целият ти багаж трябва да бъде при теб в лодката, ти да имаш възможност при всяко едно време, при лоши метеорологични условия да разпънеш палатка и те преминат и така да бъдеш независим от природните условия“, казва организаторът Йонко Кожухаров.

Днес участниците ще разгледат Русе, след което утре продължават към Силистра.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари