Гребците от регатата ТИД - 2022 се сблъскаха с неочаквани препятствия в Русе

4
Проблем се оказа мястото за акостиране на лодките
Проблем се оказа мястото за акостиране на лодките Видео: Русе Медиа

Проблем се оказа мястото за акостиране на лодките

Близо 150 участници в тазгодишната регата, се очаква да слязат на русенски бряг. За поредна година, те акостират и почиват на брега в района между БУЛРИС и лимана на КРЗ. Първите пристигнали днес бяха двама русенци: 75-годишната бивша медицинска сестра от транспортна болница, и Емил Димитров, служител към Морска администрация.

Всъщност първите пристигнали, традиционно бяха чужденци и реално изненадаха организаторите с близо 3 часа по-ранното си появяване. Това бяха лодки с екипажи от Германия, Австрия и Франция. Имаше и такива, които не разбраха мястото за акостиране и понеже се движеха в румънския участък на реката, подминаха предвиденото място за спиране. Всъщност реално са предприети сериозни и адекватни действия, за създаване на условия за участниците в регатата. Премахната е растителност, заравнен е терен, насипан е с пясък, но…. явно това се прави в последния момент, информира Русе Медиа.

Подсигурени са химически тоалетни, помещенията за бани са хигиенизирани и приведени в експлоатация….Проблем, обаче се оказа мястото за акостиране на лодките. Поради продължаващото спадане на нивото на реката, вместо брегът да е полегат, той се оказва като стъпало. Отделно в оголената ивица, имаше множество стъкла и опасни предмети от тинята. Участниците трябваше да се справят с неочаквани препятствия, за да могат да стигнат брега и да се придвижат по него. Имаме в предвид: въжета, лодки, понтони – невъзможни да се заобиколят заради гъстата растителност и трудни за покатерване от по-възрастните участници, натоварени с палатки и инвентар.

Екстрата са и стръмните стъпала. В предишни години, участниците имаха възможността да акостират, да изтеглят и да придвижат лодката си до мястото на палатката си.

По отношение на регата ТИД’22 информацията е следната:

Около 150-160 човека се очаква тази вечер да са на русенския бряг. Организаторът Стилиан Бонев, който е бил и на старта на регатата разказва: “На старта в Инголщад тръгнаха около 120 човека. От България имаше 9 участника. Около 35 са тези, които са стартирали от първата точка и продължават своето приключение. Най-възрастния участник е жена от Германия на 84 години. В българския участък имахме участник, макар и за кратко на 4 години.“

Тази година в регатата са се включили представители на Канада, Англия, Франция и Швецария. „Това не са страни членки на регата ТИД, но са добре дошли. Реката е за всички“, допълва организаторът.

Тази година в регатата се е включил и екипаж с „Викингско кану“. Те са стартирали в регатата от началната точка и са били екипаж от 4-ма гребци и един кормчия. Теглото на самата лодката е малко над 1000 килограма и с дължина над 10 метра, но поради ниските нива на реката в нашите участъци, както и голямото физическо натоварване, ги е накарало да приключат регатата в град Мохач.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Независим
    Това ще е последно за явилите се от чужбина. Кеят е дело на безхаберни и малоумни изпълнители. Горките, ще се изпържат от горещина. Ако искаш да " на накажеш " някой гостенин, покажи му " Кея".
  • 6
    2
    За неудобствата по КеЯ
    ......За неудобствата по кея за обикновенните хора които имат нужда от него питайте ГЕРБ - РУСЕ,те претвориха необмислени проекти в дела,само и само да се набетонят и асфалтират.Хората,кучета ги яли.Нали има тонаж,кубици,линейни метри.........на водомера са де
  • 10
    1
    ТИД-аджия
    Ееех, тая Петя! Тя в живота си не е хващала гребло, но очаква да бъдат осигурени минимум 6 звезден хотел + 8 степенна вечеря + вечерна звездна шоу програма със заря за участниците! "О санкта симплицита"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари