1.1 милиарда лева ще струва магистралата Русе - Търново

2
Магистралата ще бъде разделена на 4 лота, като първо ще се строи обхода на Бяла
Магистралата ще бъде разделена на 4 лота, като първо ще се строи обхода на Бяла

"1:4 е съотношението на реализираните инфраструктурни проекти между Северна и Южна България", заяви при днешния парламентарен контрол министър Лиляна Павлова, в отговор на въпрос на русенския депутат Искрен Веселинов.

"До края на 2015 година са изпълнени 180 проекта за 1 млрд. и 300 млн. лева. „Факт е! Дисбалансът го има“, призна Павлова. Тя допълни, че в Южна България са били по-добре проектно подготвени, като визира магистралите „Струма“ и „Марица“, информира Арена Медиа.

Основен фокус на инвестициите вече ще бъде Северна България. За 2014 – 2020 година по ОП Региони в растеж са одобрени 14 проекта, като 12 от тях са в Северна България. Бюджетът е около 380 млн. лева.

"Европа вече не дава пари за пътища и базисна инфраструктура", каза Павлова и намалението на средствата е драстично. "Магистрала „Хемус“ остава приоритет, без европейско финансиране", посочи Павлова.

"Ще се разчита на средства от бюджета и при строежа на магистралата Русе - ВеликоТърново с индикативна стойност 1.1 млрд. лева", допълни регионалният министър.

Участъкът е приоритизиран в целенасочената програма на Министерството до 2025 година.

"Магистралата ще бъде разделена на 4 лота - Обход на Русе, Русе – Бяла, обход на Бяла и пътен възел с магистрала Хемус. Първо ще се строи обхода на Бяла", заяви Лиляна Павлова.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари