7 напълно безполезни лекарства

7
Ще бъдете изненадани, но аптеките са пълни с лекарства, чиято ефективност не е доказана
Ще бъдете изненадани, но аптеките са пълни с лекарства, чиято ефективност не е доказана

Днес лекарства се купуват с повод и без повод.

Списъкът на предлаганите без рецепта илачи е доста по-дълъг, отколкото преди десетина години.

Рекламите, които телевизиите излъчват, както и тези, на които попадаме в интернет, ни карат да купуваме антивирусни лекарства, хапчета за лечение на черния дроб, бъбреците, дисбиоза и дори за подобряване на имунитета и предпазване от грип. Но дали всички тези лекарства са ефективни? Далеч не всички… Ще бъдете изненадани, но аптеките са пълни с лекарства, чиято ефективност не е доказана.

Днес разчитаме на вашето внимание, за да прочетете и запомните няколко лекарства, които имат за цел само да изпразнят портмонетата ни, пише postnauka.ru, цитиран от lekuva.net.

Може да прибавите тези лекарства към другите, за които е станало дума в предишни статии, публикувани в нашия сайт.

1. Essentiale forte

Това лекарство се радва на голяма популярност, заради рекламата, която има. На теория то трябва да защитава черния дроб, както всички т. нар. хепатопротектори. Ефективността на Essentiale forte не е доказана от научните изследвания. Всъщност това е най-обикновена хранителна добавка.

2. Всякакви видове пробиотици

Много са малко страните по света, в които ще видите изпълнени от край до край рафтове с различни видове пробиотици. Но, ако влезете в която и да е родна аптека, първото, което ще ви направи впечатление, е пробиотика Линекс – бебе, гастро, форте… Живи бактерии в пробиотиците няма. То и закваската в киселото мляко не дава признаци на живот, но според лекарите е по-добре да изпиете чаша зелева чорба или да хапнете малко кисело мляко, отколкото да давате 10-12 лева за една красива картонена кутия.

3. Валидол

Валидолът почти няма противопоказания. Но, също така няма и ползи. Абсолютно остаряло лекарство с непроверена ефикасност. Не разчитайте на него в случай на сърдечни проблеми. Действието му е основано на онова, което правите, или което ще направите – слагам нещо под езика, следователно ще ми помогне.

4. Имуностимулатори

Ползата от имуностимулаторите е само една – за производителите. Истината, която се подкрепя и от учените е съвсем проста – най-добрите имуностимулатори може да вземете от природната аптека. Един чай от джинджифил върши по-добра работа, отколкото повечето имуностимулиращи средства.

5. Кавинтон

Абсолютно не се препоръчва за употреба. Нито едно от проучванията не показва никакви значими ефекти на това лекарство. В САЩ, и в много други страни, се продава като хранителна добавка, а не като лекарство. В Япония е напълно изтеглено от продажба, поради явна неефективност.

6. Актовегин

От 2011 г. Актовегин е забранен за продажба в Канада. В Някои страни от Европа, както в Австралия и Япония Актовегин не е одобрен за употреба. Производителят се опита да докаже ефективността на лекарството, и дори започна да провежда проучвания в тази насока, но никой, все още, не знае какви са резултатите.

7. Хондропротектори

Какво значи хондропротектори? Това е цяла една група лекарства, които изглежда трябва да лекуват всякакви проблеми със ставите. Много често подобни лекарства се предписват за артроза, за възстановяване на хрущяла, но използването им изобщо не е ефективно. Развитието на артрозата, например, може да бъде забавено, но не с помощта на лекарства, а с помощта на физически упражнения.

Списъкът с неефективни лекарства може да продължи да се разраства. Говорейки за лекарства със съмнителна ефективност, не трябва да забравяме хомеопатията. Хомеопатичните лекарства са илюзия за лечение. След толкова много време няма нито едно научно изследване, което да докаже ефективността на тези лекарства. Само преди няколко дни Националната здравна служба на Англия (NHS) спря финансирането за каквито и да е разработики в областта на хомеопатията. И няма как да се финансира нещо, от което няма полза.

Рано или късно на всекиго се налага да използва лекарство. Но, преди да отидем в аптеката е добре да си припомним, че здравословното хранене, закаляването, използването на повече природни средства, както и честите профилактични прегледи, вършат много по-добра работа, отколкото една шепа лекарства. Това важи най-вече за децата. Колкото по-дълго време един организъм остане чист от химията на лечебните средства, толкова по-добре ще действат тези лечебни средства тогава, когато наистина има нужда от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари