ЕК: Българските пациенти чакат 800 дни за достъп до нова терапия

1
България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии
България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии Видео: bTV

България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии

Това сочат данни на европейската комисия, свързани с мащабна реформа в лекарствената политика.

У нас са били достъпни едва 23 лекарства от одобрените между 2015 и 2017 г. В Германия те са 5 пъти повече.

Именно равен достъп до съвременно лечение е една от целите на Еврокомисията. Сред предложенията е срокът за одобрение на нови терапии да бъде съкратен - от 400 на 180 дни.

За да се избегне дефицитът на медикаменти, какъвто и в момента има у нас, Европейската агенция по лекарствата ще изготви списък с медикаменти, чиято наличност ще следи. Фармацевтичните компании пък ще са длъжни да уведомяват при проблеми с производството или доставките.

От 10 години Анета Драганова приема лекарства за ревматоиден артрит. Лекува и глаукома. Разказва, че през този период липсва един или друг медикамент.

Януари-февруари имах проблем с единия вид. Сега имам проблем с другия вид капки“, отчита Анета Драганова.

Анета е категорична - трябват спешни мерки. „Многократно сме сигнализирали Агенцията по лекарства, но досега няма резултат. Няколко пъти сме чували от здравния министър, че няма проблем с лекарствата, но това все пак не се случва“, обяснява още жената.

Лекарства липсват и в момента, казват фармацевти, предава bTV.

Продължават да са може би над 200 лекарства - и то сериозни лекарства. Говоря само за тези по лекарско предписание. Европа трябва да насочи усилията си към производство в Европа, което чисто стратегически би подсигурило от всякакви конфронтация с политически неща. Например конфронтацията с Китай“, обяснява и Николай Костов.

Европейската комисия предлага и стимули за компаниите, които да ги насърчат да предоставят лекарствата си във всички държави. В момента у нас средно годишно има по около 20 нови медикамента. Това е около 40% от модерните терапии, изчисляват експерти.

Българските пациенти чакат 800 дни, за да получат достъп до нова терапия. Например пациентите в Германия чакат само стотина дни. Последният път, когато европейското законодателство е претърпявала тази промяна, беше преди 20 години“, коментира темата и Деян Денев.

Предложенията ще бъдат обсъждани поне две години, очаква експертът. Затова казва, че България трябва да търси възможности за преодоляване на проблемите. Разработени мерки има - те обаче тепърва ще бъдат обсъждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    хахаха
    Лицемерни отрепки ! Запукало им за Българският пациент. Да бе, да. Сега комисиите ще се съберат в брюксела и ще изпънат здравеопазването ни по конец. За да сме равни със западна европа. Има ли шизофреници да вярват на тази Белгийска диария ?!? Някой ходил ли е там, за да почувства тяхното уважение и загриженост ? Такова просто не съществува. Залъгват колонизираните маймуни с банан на пръчка.
  • 1
    1
    Дора Петрова
    Füllmich!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари